Erasmus MC en mondkapjes: ‘Geef het aan als je slechthorend bent!


<p>In veel gevallen kan het ziekenhuis gebruik maken van een face shield.</p>

In veel gevallen kan het ziekenhuis gebruik maken van een face shield.

(Foto: Stockfoto)

Erasmus MC en mondkapjes: ‘Geef het aan als je slechthorend bent!

Rotterdam - Vanaf vandaag (dinsdag 1 december) zijn mondkapjes verplicht in alle publieke binnenruimtes. Op de afdeling KNO en Gehoor- en Spraakcentrum van het Erasmus MC hangen daarom vanaf vandaag posters om mensen er op attent te maken dat ze vooral aan moeten geven dat ze slechthorend zijn. In dat geval kan de behandelaar in veel gevallen gebruik maken van een face shield waardoor liplezen weer mogelijk is. 

Nienke Homans werkt zelf met deze groep (ernstig) slechthorenden op de afdeling KNO en zegt: “Mensen die slechthorend of doof zijn, vinden het vaak vervelend om aan te geven dat ze niet alles verstaan. En nu iedereen een mondkapje moet dragen, wordt zowel de het verstaan lastiger maar is er ook geen mogelijkheid meer tot liplezen. We horen van veel patiënten dat ze daardoor veel extra problemen in de communicatie ervaren.” Nienke bedacht daarom een ludieke actie om mensen met slechthorendheid mogelijk nét dat extra zetje te geven dat ze nodig hebben om voor zichzelf op te komen. Van de poster zijn ook er postkaartjes beschikbaar.

Er zullen ook buttons worden verspreid die slechthorenden kunnen dragen om aan te geven dat ze slechthorend zijn en dat mondkapjes de communicatie voor hen bemoeilijkt. “We volgen binnen de afdeling KNO natuurlijk alle regels van het RIVM maar we willen wel laten zien dat we de moeilijkheden van onze patiënten goed begrijpen en hierin mee willen denken waar er mogelijkheden zijn.”

Lees ook dit verhaal van Cathelijne Beijn uit De Havenloods.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden