<p>Cultuurhistoricus Jan de Bas met het boek. Eerder schreef hij &#39;Hervormd op wielen&#39;, een biografie over zijn opa, wielerkampioen Cees Erkelens.</p>

Cultuurhistoricus Jan de Bas met het boek. Eerder schreef hij 'Hervormd op wielen', een biografie over zijn opa, wielerkampioen Cees Erkelens.

Eerbetoon aan alle Rotterdamse plakken op de Olympische Spelen

Rotterdam - Margriet Matthijsse en Kristie Boogert vertelden zaterdag bij de online presentatie van ‘Rotterdamse Plakken’ over hun ervaringen op de Olympische Spelen. Ze werden geïnterviewd door de auteur, Jan de Bas.

‘Rotterdamse Plakken’ is een klein monument voor sporthelden uit Rotterdam. Het grootste gedeelte van het boek bestaat uit biografische portretten van 42 Olympiërs die een link hebben met de Maasstad. De Bas heeft de deelname van de Olympiërs in een breder kader geplaatst: bij welke sporten veroverden zij de meeste plakken? en wat zeggen de resultaten over het sportklimaat in de stad? Hij hoopt dat zijn boek ook een inspiratiebron is voor toekomstige medaillewinnaars.

Hugo Maarleveld (20/10 Uitgevers) prees het boek tijdens de presentatie om de uitgebreidheid, de sociale context, en om hoezeer het duidelijk maakt dat topsport vroeger totaal anders was dan nu.

Tot nu toe is Leontien Zijlaard- van Moorsel met zes medailles de succesvolste Rotterdamse Olympiër, gevolgd door Rie Mastenbroek en Kees Verkerk (beiden vier plakken).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden