Het wordt koud, dus extra daklozenopvang Maassilo gaat weer open


<p>Normaal een concertzaal, nu daklozenopvang.</p>

Normaal een concertzaal, nu daklozenopvang.

(Foto: Gemeente Rotterdam)

Het wordt koud, dus extra daklozenopvang Maassilo gaat weer open

Rotterdam - Omdat de gevoelstemperatuur dit weekend onder nul daalt, gaat de Maassilo weer open voor extra daklozenopvang. Begin november kwamen in de concertzaal van de Maassilo 100 tot 130 bedden beschikbaar voor daklozen. Toen specifiek vanwege coronamaatregelen, nu dus opnieuw, wegens de kou.

De vier grote steden (G4), Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag gezamenlijk besloten om vanaf zaterdag 28 november de winterkouderegeling in te laten gaan. In Rotterdam doet evenementenlocatie de Maassilo dienst als winteropvang voor dak- en thuislozen die niet in staat zijn om alternatieven te vinden voor onderdak bij aanhoudende winterkoude. De regeling duurt meestal meerdere nachten en kan afhankelijk van het weer in de wintermaanden meerdere keren van kracht worden. 

Onder normale omstandigheden wordt er voor de winterkouderegeling gebruik gemaakt van extra winterbedden bij de reguliere nachtopvanglocaties. In verband met de coronamaatregelen waarbij 1.5 meter afstand in acht moet worden genomen, is dit nu niet mogelijk. Om die reden is er in de Maassilo in Rotterdam een alternatieve opvanglocatie gevonden voor de winterperiode 2020-2021. Daarnaast is deze locatie inzetbaar wanneer het Rijk vanuit dat haar richtlijnen met betrekking tot de coronamaatregelen nodig acht. De capaciteit van de Maassilo bedraagt 100 slaapplekken, opschaalbaar naar 130 plekken.

De dak- en thuislozen kunnen niet op eigen initiatief naar de Maassilo komen, maar worden vanaf een centrale verzamelplaats in het stadscentrum met busjes naar de Maassilo vervoerd. Ze komen daar om 18.00 uur aan en blijven de hele avond en nacht binnen. De volgende ochtend worden zij rond 9.00 uur ‘s morgens weer terug vervoerd naar het stadscentrum. De begeleiding is in handen van de Nico Adriaan Stichting.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden