[Aangeboden door Cookinglife] Waarom een mandoline beter is dan een mes


Foto:
Aangeboden door Cookinglife

Waarom een mandoline beter is dan een mes

Dat is nogal een statement, maar het is echt waar. Welk ingrediënt je ook maar in kleinere stukjes nodig hebt, met dit scherpe keukengerei krijg je het eenvoudig voor elkaar.

Vroeger pakte je gewoon een mes voor vlees, vis, groenten of andere ingrediënten, een snijplank en ging je aan de slag. Sterker nog, dat doe je nu waarschijnlijk nog steeds. En daar hebben we helemaal geen problemen mee, hoor. Wat voor jou werkt, werkt voor jou. Maar je zult het vast wel met ons eens zijn dat het in fijne stukjes, partjes en plakjes snijden van je ingrediënten flink wat tijd in beslag neemt. En dat is tijd die je ook anders had kunnen besteden, of dat nou met koken en bakken te maken heeft of niet. In plaats daarvan kunnen we daarom iedereen aanbevelen om een mandoline te gebruiken.

Wat is een mandoline?

Dit is een onmisbaar hulpmiddel in jouw keuken. Je zou het een rasp kunnen noemen maar dat is ons veel te kort door de bocht. Een rasp maakt namelijk sliertjes en dat geldt lang niet voor alle messen die je met een mandoline kunt gebruiken. Kortom, het is een veelzijdig snijmes waarmee jij je ingrediënten in iedere denkbare en wenselijke vorm in kleine stukjes verdeelt. Je hebt de keuze uit een variant die je in je hand houdt of eentje die je op het aanrecht zet en waar je een bord of kom onder schuift, zodat je de gesneden stukken groenten of fruit of vlees direct kunt verzamelen.

Snelheid

Daar spraken we hierboven al over. Zeker wanneer je grote hoeveelheden groente en fruit te snijden hebt, ben je daar een stuk sneller mee klaar. Bovendien heb je ook geen grote verschillen tussen de grootte van de partjes en sliertjes die je snijdt. Dat gebeurt je wel gauw tijdens het snijden met behulp van een traditioneel mes en snijplank. Je moet wel een hele vaste hand, overvloed aan ervaring en/of zeeën van tijd hebben om dat foutloos te kunnen.

Instellen

Wellicht heb je in een recept of in je hoofd een precieze grootte staan voor de versnipperingen van de ingrediënten die jij met je mandoline gaat snijden. Dat komt dan heel goed uit, want de beste modellen hebben een draaiwiel waarop de grootte van deze partjes, plakjes en sliertjes staat! Die bepaalt hoe de verschillende onderdelen van de mandoline tegenover elkaar komen te staan en dus ook hoe dik die deeltjes worden. Daar komt nog bij dat je verschillende soorten messen op je mandoline kunt aansluiten. Die bepalen de vorm van het raspsel en welk ingrediënt je ermee gaat snijden.

Handbeschermer

Ontegenzeggelijk gaat veiligheid ons boven alles. In de keuken is dat niet anders en dat geldt al helemaal met zo’n scherp gevaarte als een mandoline. Begrijp ons niet verkeerd, er kleeft geen enkel nadeel aan het gebruik van dit keukengerei. Zeker niet wanneer er een handig accessoire mee wordt geleverd waar je het stuk groente of fruit aan vast kunt prikken. Die mogelijkheid bevindt zich aan de onderzijde van het apparaat. Bovenaan zit dan weer een handvat waarmee je het ingrediënt langs het mes haalt, zonder daarbij gevaar te lopen dat je vingers een heel stuk korter worden!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden