Suzanne en Jerry koken alsof hun leven er vanaf hangt, letterlijk [ROTTERDAMMERS MET EEN RANDJE]


<p>De passie spat er vanaf bij Kookclub-Catering in Charlois! (Foto: Peter van Drunen)</p>

De passie spat er vanaf bij Kookclub-Catering in Charlois! (Foto: Peter van Drunen)

ROTTERDAMMERS MET EEN RANDJE

Suzanne en Jerry koken alsof hun leven er vanaf hangt, letterlijk

Het is net of je bij een sterrenrestaurant arriveert als je bij Kookclub-Catering in Charlois binnenwandelt. Niet gek als je bedenkt dat werkbegeleider Marcel Bijl bij De Engel en Parkheuvel heeft gewerkt. Tien jaar geleden verloor hij zijn hart aan de Kookclub en de passie spat er vanaf. “Leuk project hè”, zegt hij trots.

Rotterdam - Voor klanten als de Pauluskerk, Tafeltje Dekje, Pameijer en tal van Rotterdamse organisaties bereidt de Kookclub wekelijks 800 maaltijden met 35 enthousiaste cliënten die hun achterstand tot de arbeidsmarkt hopen te verkleinen.

Suzanne is één van hen. Ze doet de afwas alsof haar leven ervan afhangt. “Mijn oma zei altijd: je bent geboren met een afwasborsteltje in je hand.” Suzanne komt van ver. “Iemand zei tegen me: als je auto’s op je naam laat zetten, kun je veel geld verdienen. Dus werd ik ‘katvanger’. Dom van mij. Ik wist niet wat het inhield. Totdat ik m’n brievenbus opendeed en al die blauwe enveloppen zag. Zo ben ik m’n huis kwijtgeraakt.”

Vroeger gebruikte Suzanne dagelijks cocaïne en heroïne, maar sinds anderhalf jaar een stuk minder. “Ik heb weer een eigen huis nu, vandaar. M’n geld kan niet allemaal naar de drugs gaan. Het moet ook naar de boodschappen. Daarom gebruik ik alleen op maandag en dinsdag na werk.” “Bij de Kookclub wordt niet gebruikt”, legt Marcel uit. “Wat ze daarna doen, is aan hen. Het moment van gebruik wordt door werk uitgesteld.”

Voor Jerry betekent de Kookclub heel veel. Zijn specialiteit? "Aardappels schillen”, zegt hij lachend. "Hou op man, je hebt verleden week hartstikke lekker gekookt”, reageert Marcel. "Ik kreeg allemaal complimenten van de Pauluskerk nadat jij had gekookt.” "Echt?”, vraagt Jerry. “Ja man, jij met je aardappels schillen. Niet zo bescheiden.”

Marcel is trots op de vorderingen van zijn deelnemers. "Sommigen kunnen de stap maken naar betaald werk, anderen blijven hangen. Het belangrijkste is: overal zijn ze een beetje uitgescheten, maar bij ons zijn ze juist belangrijk."

Peter van Drunen is begeleider bij de Nico Adriaans Stichting (NAS), die zich inzet voor kwetsbare Rotterdammers. Op deze plek stelt hij ze voor.

Rotterdammers met een randje

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden