‘Maandverband of tampons moeten standaard in voedselpakketten zitten’


<p>Op bezoek bij de voedselbank.</p>

Op bezoek bij de voedselbank.

(Foto: Juliette Beukers)

‘Maandverband of tampons moeten standaard in voedselpakketten zitten’

Regio - Maandverband of tampons moeten standaard in de voedselpakketten van de Voedselbank zitten. Vindt Olga Guttenberg-Magno Bataglia. Olga is actief in de Hoekse Waard, maar hoopt dat óók de Rotterdamse Voedselbank aandacht gaat besteden aan menstruatiearmoede.

door Juliette Beukers

De menstruatie al geen favoriete bezigheid, laat staan wanneer je geen geld hebt om maandverband of tampons te kopen. Tien procent van de vrouwen overkomt dit weleens. Wat wordt er dan gebruikt? Wc-papier, een washandje of een handdoek. Toen Olga dit hoorde, begon ze een actie om menstruatieproducten bij de voedselbank te krijgen. “Menstruatie is nog steeds taboe, dat moet stoppen.”

Het is rond het middaguur wanneer Olga met een volgeladen auto met tampons en maandverband komt aanrijden bij Voedselbank Hoeksche Waard. Het is de derde keer dat ze een lading menstruatieproducten komt afleveren. “Ik bel verschillende supermarkten en drogisterijen op en vraag of ik een bak mag neerzetten waar klanten kunnen doneren. Vaak mag dit en dan komt ik ze in de avonduren ophalen. Er zijn ook bedrijven die een lading producten doneren,” vertelt Olga Guttenberg-Magno Bataglia (49) uit Oud-Beijerland.

Olga is niet de eerste die met dit initiatief kwam. Ze hoorde van een zelfde soort actie in Groningen en vroeg zich meteen af of menstruatie-armoede ook voorkomt in haar eigen omgeving. Ze nam contact op met de voorzitter van Voedselbank Hoeksche Waard, Eric L‘Abée. Er was hier inderdaad behoefte aan: “Er werd al vaker gevraagd naar babyluiers of maandverband, maar wij moeten het doen met de producten die we van bedrijven aangeleverd krijgen. Maandverband en tampons zit er niet veel bij. Olga pakt dus een belangrijk probleem aan,” legt Eric uit.

“Kom op zeg, wat kost dat nou!” Dat is iets wat Olga vaak te horen krijgt. “Wanneer je vijftig euro per week te besteden hebt met je gezin, moet je een keuze maken: of maandverband kopen, of groente. Dan is de keus snel gemaakt,” reageert Olga daarop.

Dit kan leiden tot een isolement. Wanneer vrouwen geen menstruatieproducten kunnen betalen, blijven ze tijdens hun menstruatiecyclus wel eens thuis uit schaamte. “Niemand vertelt aan Jan en alleman dat je ongesteld bent. Wanneer je niet de juiste producten hebt dan voel je je onzeker en ga je minder makkelijk naar buiten. Dan mis je school- of werkdagen. Ik kan me er niks bij voorstellen,” legt Olga uit. Daarom vind zij het zo belangrijk dat dit probleem meer bekendheid krijgt. “De menstruatie is nog steeds een taboe. Ik stop pas met deze actie wanneer deze producten standaard in het voedselpakket zitten.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden