Bert Euser brengt een ode aan zijn moeder en de mantelzorger


<p>Bert Euser (1948) heeft inmiddels een indrukwekkend oeuvre op zijn naam staan. </p>

Bert Euser (1948) heeft inmiddels een indrukwekkend oeuvre op zijn naam staan.

(Foto: )

Bert Euser brengt een ode aan zijn moeder en de mantelzorger

Rotterdam - Schrijver en ondernemer Bert Euser (1948) heeft inmiddels een indrukwekkend oeuvre op zijn naam staan. Nu is er zijn nieuwste boek ‘Beschimmeld brood en dichte gordijnen’ van uitgeverij Anderszins: een ode aan de mantelzorger.

door Joop van der Hor

Eusers eerdere werken zijn onder andere boeken over ‘zijn’ Rotterdamse familiebedrijf Widenhorn en ‘De zeven mannen van het Sluisje’, over de trieste gebeurtenissen rond een verdwenen gehucht. Zijn nieuwste boek ‘Beschimmeld brood en dichte gordijnen’ is een regelrechte ode aan zijn moeder en alle mantelzorgers. Het boek bevat aantekeningen van zijn moeder Gerdina Euser-Berghout; een bloemlezing uit haar agenda’s waarin zij in dagboekvorm haar bezoeken aan tante Leentje Klompenhouwer optekende, nadat zij de rol van mantelzorger op zich had genomen. Hoewel de aantekeningen in de jaren tachtig zijn opgeschreven, kunnen het net zo goed situaties van nu zijn. De unieke verhalen zijn herkenbaar voor iedereen die in de privésfeer zorgdraagt voor een demente vader, een kwetsbaar familielid of een eenzame buurvrouw.

“De agenda’s van mijn moeder getuigen van een druk gezins- en familieleven, maar ook van sociale en maatschappelijke activiteiten”, legt Bert uit. “Ze vergezelde mijn vader op zakenreizen, maar had ook oog en aandacht voor de thuissituatie. Ik kreeg voldoende aandacht en groeide als enig kind op in een warm nest en heb een gelukkige jeugd gekend.” Bert is trots op zijn moeder en de rol die zij als mantelzorger ongevraagd op zich heeft genomen. “Ze heeft de dingen opgepakt die op haar weg kwamen. Ook taken waarvoor ze niet was opgeleid. Haar optreden kwam voort uit christelijke naastenliefde, plichtsbesef en verantwoordelijkheidsgevoel voor tante Lee, zoals zij werd genoemd.” Berts moeder is, naar zijn mening, een voorbeeld voor anderen. Zeker in deze huidige, hectische en onzekere tijd. “Ik breng met dit boek niet alleen een ode aan mijn moeder, maar ook aan medewerkers in de verpleging en de thuiszorg. Dit is het verhaal van een mantelzorger zoals er ongetwijfeld velen zijn: toegewijde, zorgzame mensen.” Berts tante woonde overigens niet om de hoek, maar in Oud-Charlois. “Mijn moeder bezocht haar door weer en wind, op de fiets. Ze is op bijna negentigjarige leeftijd overleden nadat ze ook nog eens allerlei alleenstaande en zieke vriendinnen, familieleden en kennissen opzocht of heeft bijgestaan.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden