Nieuw museum koopt bijzondere modellen van schepen Holland Amerika Lijn


<p>Rotterdam.</p>

Rotterdam.

Nieuw museum koopt bijzondere modellen van schepen Holland Amerika Lijn

Rotterdam - Het nieuwe FENIX Landverhuizersmuseum  heeft op een veiling de hand weten te leggen op zeven modellen van schepen van de Holland Amerika Lijn die tussen Rotterdam en New York voeren. Het gaat om zeer bijzondere Van Ryper-modellen van de Potsdam, Veendam, Statendam, Nieuw Amsterdam (2x), Volendam en Rotterdam. Het FENIX Landverhuizersmuseum wordt op dit moment gebouw op Katendrecht in de Fenixloods II.

Ondanks hun bescheiden formaat hebben de houten scheepsmodellen van Charles van Riper een grote zeggingskracht. Tussen 1933 en 1962 werden vanuit een kleine werkplaats en winkel in Martha’s Vineyard in de Verenigde Staten ruim 15.000 handgemaakte miniatuurmodellen verkocht, onder de oudhollandse naam Van Ryper.. De gestileerde, eenvoudige art déco vorm is kenmerkend voor de Van Ryper miniaturen. De markante rode onderkant en waterlijn zijn even iconisch als bij de schoenenlijn van Louboutin.

Tekst gaat verder onder de foto.

Statendam.

Tegenwoordig zijn de Van Ryper modellen gewilde verzamelobjecten. Veel exemplaren zijn in de loop der tijd verloren gegaan maar ooit sierden deze aandoenlijke scheepjes de directiekamers van rederijen en etalages van reisbureaus. Ook waren de miniaturen het trotse bezit van Amerikaanse presidenten als Franklin D. Roosevelt en John F. Kennedy.

Alle Van Ryper modellen waren nauwgezette miniatuurversies van originele schepen. Gemaakt van populierenhout, afgewerkt met koperen details en hoogglans autolak. In de werkplaats waren voor alle verschillende onderdelen aparte vaklieden, houtsnijders, verfspuiters en assembleurs. Alles was gericht om hoogwaardige miniaturen in massa productie te maken tegen een betaalbare prijs.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden