Koning Willem-Alexander bezoekt de olifanten van Blijdorp


Hallo majesteit!
Hallo majesteit! (Foto: Diergaarde Blijdorp)

Koning Willem-Alexander bezoekt de olifanten van Blijdorp

Rotterdam - Diergaarde Blijdorp is vandaag (maandag 23 november) verrast met een werkbezoek van Koning Willem-Alexander. Het bezoek stond in het teken van de gevolgen van de corona-uitbraak voor onderzoeks- en fokprogramma’s. Diverse programma’s zijn sinds de uitbraak afgeschaald of (tijdelijk) stopgezet.

Dierentuinen, natuurorganisaties en onderzoekers werken wereldwijd samen in internationale onderzoeks- en fokprogramma’s om dierenpopulaties gezond te houden. Dit doen zij onder meer door middel van het European Endangered Species Programme (EEP) van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA).

Tijdens een wandeling door de dierentuin bezocht Koning Willem-Alexander de verblijven van de kleine (rode) panda’s en de Aziatische olifanten. Ook bezocht de koning het Natuurbehoudscentrum. In dit educatieve centrum wordt aandacht besteed aan de rol van dierentuinen bij het behoud van bedreigde soorten.

Dierentuinen hebben hun inkomsten terug zien lopen als gevolg van sluitingen of beperkte bezoekmogelijkheden. Hierdoor hebben zij minder financiële mogelijkheden om te investeren in onderzoeks- en fokprogramma’s. Ook belemmeren reisbeperkingen het vervoer van dieren ten behoeve van fokprogramma’s.

Koning Willem-Alexander sprak onder meer met verzorgers over de invloed van de coronapandemie op het behoud van bedreigde diersoorten, de ondersteuning van natuurbehoudsprojecten in de landen van herkomst en samenwerking van dierentuinen met natuurbehoudsorganisaties. Tot slot sprak hij met enkele bestuurders van dierentuinen en de EAZA en onderzoekers over de impact van de coronapandemie op internationale onderzoeks- en fokprogramma’s van dierentuinen. Er werd onder meer gesproken over de internationale initiatieven die zijn ontstaan om langetermijnschade aan dierenwelzijn en natuurbehoud te voorkomen. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden