[Aangeboden door toplock.nl] Sterke daling woninginbraken door coronavirus


Foto:
Aangeboden door toplock.nl

Sterke daling woninginbraken door coronavirus

‘Blijf zoveel mogelijk thuis.’ Het was, en is nog steeds één van de basisadviezen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wat sommigen echter misschien niet gedacht hadden, was dat inbrekers dit advies ook op grote school op zouden volgen. 

Uit een recente publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek komt naar voren dat inbrekers in coronatijd veel minder actief waren dan in de periode voordat de pandemie uitbrak. De inbraakcijfers daalden al jaren, maar bereikten in het voorjaar een dieptepunt. 

Lagere cijfers

Toen de lockdown werd afgeroepen in maart 2020, kelderde het aantal geregistreerde misdrijven sterk. Van alle misdrijven, daalden de woninginbraken het meest. Zo zijn er in april en mei van dit jaar ongeveer de helft minder inbraken gepleegd dan in dezelfde periode vorig jaar. Pas in juni was er weer een stijging waar te nemen. Echter lag ook toen het aantal inbraken lager dan een jaar geleden. In de zomermaanden zette de stijgende lijn zich voort en kwam het aantal inbraken dichter bij het niveau van het jaar daarvoor. In augustus en september was er opnieuw een daling waar te nemen. Ook toen bleven de cijfers lager dan in 2019. 

Meer inbraakrisico

De daling van het aantal woninginbraken is te danken aan het feit dat mensen eerder dit jaar meer thuiswerkten en ook in hun vrije tijd vaker thuis te vinden waren. De aanwezigheid van mensen in huis maakte het minder aantrekkelijk voor inbrekers om hun inbraakgereedschap uit de doos te halen. Pas in de zomermaanden, toen mensen weer wat vrijer gelaten werden en velen het eigen huis tijdelijk inruilden voor een vakantiebestemming, nam het aantal inbraken weer toe. 

Belang van beveiliging

Alhoewel het aantal woninginbraken nog steeds lager ligt dan een jaar geleden, blijft het belangrijk om je huis goed te beveiligen tegen inbrekers. Goede sloten spelen daarbij nog altijd een rol. Controleer daarom in hoeverre jouw sloten inbraakwerend zijn. Daarbij hoef je niet te kijken naar of je cilinders gelijksluitend zijn of een draaiknop hebben, maar naar het SKG-keurmerk. Een groter aantal sterren bij het keurmerk geeft aan dat een inbreker langer nodig heeft om binnen te komen. Pas zo nodig je slot aan. Zo hou je ook na de pandemie, als het aantal inbraken waarschijnlijk weer stijgt, de inbrekers buiten de deur. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden