<p>Kijk, alle klanten zij er gewoon.</p>

Kijk, alle klanten zij er gewoon.

(Foto: Olivier Scheffer)
FILMPJE

Gesloten kroeg viert tóch feest, met alle klanten erbij. En dat ziet er geweldig uit!

Rotterdam - Hoe je een groot feest in de kroeg viert als die kroeg gesloten is? Nou, zó dus! Wie door de Witte de Withstraat loopt en bij café de Schouw door de vitrine naar binnen kijkt, ziet een kroeg vol vrolijkheid. Gevuld met bekende koppen, feestelijke verlichting, ballonnen en slingers. Zo 2019, heerlijk.

De Aanschouw heeft namelijk wat te vieren, de duizendste wissel! Bijna twintig jaar geleden kwam Frank Taal, tegenwoordig galeriehouder, op het idee om van de loze vitrineruimte aan cafe de Schouw, de kleinste galerie van Rotterdam te maken. Iedere week een andere kunstenaar. Er mocht niet één week overgeslagen worden. 

En zo geschiedde, bijna twintig jaar later hebben was gisteren de duizendste wissel. Kunstenaars uit binnen- en buitenland, gevestigde namen en beginnende kunstenaars, alles is voorbij gekomen en dat zonder enige subsidie. Kunstenaar Daan den Houter kwam in 2002 op het idee om een overschilderschilderij te maken. Om de paar weken weer een andere kunstenaar op hetzelfde doek. Inmiddels weegt het doek 12 kilo en zitten er 147 lagen op. 

Toen de café’s dit jaar moesten sluiten, besloot de Aanschouw door te gaan met de wekelijkse wissels van kunstwerken. De duizendste wissel (’Duizend jaar Aanschouw’ genoemd) had een spetterend feest moeten worden . Maar toen duidelijk werd dat het coronavirus nog niet weg zou zijn, bedachten Olivier Scheffer, Jaap van der Lee en Daan den Houter dat het toch feest moest worden. De Schouw als verlengde van de Aanschouw in plaats van andersom. Neem een kijkje door de kijkdoos, als je een beetje vrolijk wilt worden.

Het filmpje van Tineke Speksnijder (eigenaar van de Schouw en columnist van De Havenloods) is geweldig om even te bekijken!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden