<p>Vuilniswagen op het Kleinpolderplein aan de laadpaal. (Foto: Stadsbeheer)</p>

Vuilniswagen op het Kleinpolderplein aan de laadpaal. (Foto: Stadsbeheer)

(Foto: )

Elektrische vuilniswagens opgeladen met gigantische batterij

Rotterdam - Op de foto zie je een Rotterdamse vuilniswagen aan de oplader. Het is één van de twee elektrische wagens die we in de stad hebben rijden. Maar er zijn in totaal wel honderd vuilniswagens. Uiteindelijk moeten ze allemaal zonder uitstoot de containers legen. Dus experimenteert Stadsbeheer met een gigantische batterij.

In 2030 moet het wagenpark van de gemeente uitstootloos zijn. En op dit moment is er voor één vuilniswagen wel zes uur nodig om volledig op te laden. Maar op het terrein van Stadsbeheer aan het Kleinpolderplein is er iets verzonnen. Daar staat nu een zeecontainer met vier accu’s van een BMW die samen een laadpaal vormen. Hiermee kan zo’n wagen dus al in twee uur klaar zijn om de stad in te gaan!

Als dit dé oplossing is, kan de batterij nog flink groter gemaakt worden. Zodat in 2030 álle wagens ermee opgeladen kunnen worden. Eventueel om de beurt. Is er een wagen klaar, dan kan ie op pad. Want het is óók nog eens de bedoeling dat het systeem met sensoren in de vuilcontainers gaat bepalen wanneer een wagen uit moet rijden; zit ergens de bak (of een aantal bij elkaar in de buurt) vol, dan wordt de ‘vuilniswagen’ gewaarschuwd en gaat ie eropaf.

Op het Kleinpolderplein klinkt meer toekomstmuziek. De bedoeling is dat met zonnepanelen en windturbines op het terrein zelf de energie voor de wagens wordt opgewekt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden