<p>De Nieuwe Waterweg, een Rotterdamse toegangspoort zoals je die ook bij Houston vindt. (Foto: Claire Droppert)</p>

De Nieuwe Waterweg, een Rotterdamse toegangspoort zoals je die ook bij Houston vindt. (Foto: Claire Droppert)

(Foto: Make it Happen/Claire Droppert)

Rotterdam en Houston bouwen samen aan de stad van de toekomst

Rotterdam - De havens van Rotterdam en het Amerikaanse Houston willen de economische samenwerking versterken. Vooral op het gebied van schone energie. De twe steden praten met elkaar met als thema ‘Energy 2.0’.

Met name de ontwikkelingen rondom waterstof, CO2-afvang en digitale technologieën en toepassingen in de energiesector staan centraal ijn de gesprekken. Rotterdam Partners en Greater Houston Partnership hebben op de eerste dag van de digitale missie een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend ter versterking van de economische relatie tussen de twee steden. Deze organisaties ondersteunen bedrijven bij het opzetten, uitbreiden en investeren in Rotterdam en Houston. Zowel burgemeester Ahmed Aboutaleb als de burgemeester van Houston, Sylvester Turner, waren aanwezig bij dit tekenmoment.

Wilbert Lek, directeur Rotterdam Partners: ‘Deze samenwerking biedt Nederlandse en Amerikaanse bedrijven de mogelijkheid om netwerken uit te breiden en nieuwe zakelijke markten te verkennen. Juist omdat er zoveel raakvlakken zijn tussen Rotterdam en Houston is het uitwisselen van kennis heel belangrijk.’

Houston staat bekend als de energiehoofdstad van de wereld. De stad is van oudsher een belangrijke olie- en gashub. Tegenwoordig richt de stad zich steeds meer op de productie van hernieuwbare energie en technologische toepassingen. Rotterdam deelt die ambitie: ook daar staat de energietransitie hoog op de agenda.

De twee steden staan allebei bekend om hun grote havens en de geografische rol die zij vervullen als ‘toegangspoort’ van handel en investeringen. Het zijn daarnaast twee steden waar innovatie en industrie samenkomen en waar cross-overs ontstaan. En dus wordt in Rotterdam en Houston gebouwd aan de duurzame stad en de economie van morgen.

Centraal in die samenwerking staat het wederzijds begeleiden van Amerikaanse en Nederlandse bedrijven bij het verkennen van zakelijke markten of het vestigen in één van de twee steden. Er zijn op dit moment al zo’n 50 Nederlandse bedrijven gevestigd in Houston.

Havensteden

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden