Foto:
COLUMN

Wereld Prematurendag: baby’s zo groot als een pak suiker

Rotterdam - Op 17 november is het Wereld Prematurendag. Onze columnist Wouter Vocke weet er alles van, van te vroeg geboren kinderen. Hij schrijft in zijn nieuwe column voor De Havenloods over de geboorte van zijn tweeling. Die baby’s waren zo groot als een pak suiker toen ze ter wereld kwamen.

‘De wereld van baby’s en kleine kinderen was altijd een ver-van-mijn-bed-show. Toen mijn vriendin bijna drie jaar geleden zwanger raakte moest ik er eindelijk aan geloven: ik kon me ook gaan voorbereiden op het kersverse vaderschap. Ik kreeg er steeds meer zin in, zelfs toen we er bij de eerste de beste echo achter kwamen dat we een tweeling kregen. Ik zag meteen twee keer zoveel luiers en dubbele gebroken nachten voor me. Maar toen die eerste schok eenmaal voorbij was beseften we ook wat een geluk we hadden en kregen we er nóg meer zin in.
En toen was daar de 26 weken controle in het Franciscus Gasthuis, op een mooie dinsdagmiddag in september. Terwijl mijn vriendin nergens last van had (ze kwam nota bene net van haar werk) bleek dat haar lichaam zich al langzaam aan het voorbereiden was op de bevalling. Wat er daarna allemaal gebeurde was één wazige nachtmerrie. Lang verhaal kort: de baby’s werden al op zondag geboren, drie maanden eerder dan de bedoeling was. Extreem prematuur, zo groot als een pak suiker. Baby’s waren ooit een ver-van-mijn-bed-show, te vroeg geboren baby’s helemáál. Ik had geen idee wat er in de wereld die neonatologie heet omgaat. En die wereld is een behoorlijke achtbaan met veel ups en downs - helemaal met twee mega kwetsbare hummeltjes die vechten voor hun leven. Twee keer zoveel slangetjes, draadjes en twee piepende monitoren. Iedere dag was er weer één. Maar we hebben ons er doorheen geslagen, door drie verschillende ziekenhuizen. Na zo’n 3,5 maand mochten ze naar huis, vlak voor kerst. En 2 januari hadden we alweer de eerste afspraak bij de neonatoloog. Die controles gaan nog wel even door, tot ze een jaar of 8 zijn om precies te zijn. Op 17 november is het Wereld Prematurendag. Op die dag denken wij terug aan deze heftige tijd en alle fantastische verpleegsters en artsen. Maar we denken vooral aan alle ouders die dit nu mee moeten maken, in deze tijd zal dat een nóg zwaardere beproeving zijn.’

Wouter Vocke is journalist en vader van twee gezonde, blije peuters.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden