<p>Peter Blang&eacute; bij de kick-off van de campagne Op weg naar Tokyo in gesprek met Neptunus-pitcher Diegomar Markwell in de Burgerzaal van het stadhuis. (Foto: Dani&euml;lle Strijbosch/Rotterdam Topsport)</p>

Peter Blangé bij de kick-off van de campagne Op weg naar Tokyo in gesprek met Neptunus-pitcher Diegomar Markwell in de Burgerzaal van het stadhuis. (Foto: Daniëlle Strijbosch/Rotterdam Topsport)

Peter Blangé over 30 jaar Rotterdam Topsport: ‘We zijn nog lang niet klaar, zitten nog vol ideeën’

Rotterdam - “Via topsport heeft Rotterdam zich internationaal op de kaart gezet. Met grote, historische evenementen. Dat is te danken aan de strategische keuze in 1990 om het topsportbeleid onder te brengen in een expertorganisatie. Een gouden zet waar Rotterdam nog steeds wel bij vaart. Nu en in de toekomst.”

30 jaar Rotterdam Topsport is voor directeur Peter Blangé aanleiding om terug te blikken. “De oprichting van Rotterdam Topsport in 1990 getuigde van visie. De gemeente was zijn tijd ver vooruit. De stad en de sport profiteren nu nog steeds van de beslissing om een stichting in het leven te roepen en als expertorganisatie verantwoordelijk te maken voor het topsportbeleid. Rotterdam Topsport heeft dat met verve ingevuld.”

“Daar was ik eerst aan de zijlijn getuige van, als sporter en coach, en sinds vorig jaar als directeur. Mijn voorgangers verdienen een groot compliment. Net als de achtereenvolgende burgemeesters: Bram Peper, Ivo Opstelten en nu Ahmed Aboutaleb. Die hebben onze organisatie en onze plannen altijd gesteund.”

Trots op de stad - “We hebben een ijzersterk en trouw team. De contacten zijn binnen en buiten de stad goed. Ook over de grens. Bonden en organisatoren doen Rotterdam graag aan om evenementen te hosten. Waarbij we als voordeel hebben dat we een groot aanbod aan uitstekende accommodaties hebben. De hele sportinfrastructuur heeft zich in de afgelopen dertig jaar positief ontwikkeld. We hebben een rijk verenigingsleven, zowel in de top- als de breedtesport.”

Via topsport heeft Rotterdam zich internationaal op de kaart gezet. “Citymarketing doen we met z’n allen. Breder dan sport alleen. Het maakt de Rotterdammer trots. Op de stad, op de evenementen, de sporters en verenigingen.”

“We hebben dan ook heel wat grote en historische evenementen in de stad mogen ontvangen. Denk aan de Daviscup-wedstrijd tegen de VS op de Müllerpier in 1994, waarvoor een compleet stadion werd opgebouwd midden in de haven. Of de Tour de France: de Grand Depart in 2010 en de Grand Passage in 2015. Ik kan nog wel even blijven doorgaan: de WK’s Turnen, Judo, Tafeltennis, de aankomst van de Volvo Ocean Race, EURO2000… Het is te veel om op te noemen.”

Finale in Ahoy - Zelf beleefde Peter Blangé als sporter ook tal van memorabele momenten in Rotterdam. “Ik heb in de jaren 90 aan den lijve ondervonden wat de stad voor mijn sport, het volleybal, betekende. Grote kwalificatietoernooien en World League Finales. Het is een waanzinnige ervaring om in een vol en kolkend Ahoy te staan.”

“Geweldig om eerst als sporter, later als coach en nu als bestuurder met en voor topsport in deze stad bezig te zijn. Samen met een team van experts op dit vlak, met de gemeente, die altijd bereid is mee te denken en te investeren. Door de spin-off wordt de stad er economisch beter van. Net als de Rotterdammers. En hun gezondheid: door allerlei extra activiteiten rond evenementen stimuleren we hen om ook zelf meer te gaan bewegen.”

Nog lang niet klaar - Door corona is het dit jaar behelpen. Veel evenementen zijn geannuleerd of uitgesteld. Blangé accepteert de realiteit, maar kijkt ook al weer vooruit: “We gaan volop door met ons werk. Om te organiseren en doen wat nu mogelijk is en ons voor te bereiden op weer heel veel mooie evenementen daarna. We zijn nog lang niet klaar. Zitten altijd vol ideeën. Ondersteunen ook van harte initiatieven van anderen. Kijk hoe we bijvoorbeeld met nieuwe evenementen en opkomende sporten jongeren weten te bereiken: met de Street Culture Week, met e-sports, skateboard- en breakdance-kampioenschappen bijvoorbeeld.”

Energie - Nog steeds durven Rotterdam Topsport en de gemeente groot te denken. “We zijn weer volop bezig om de Tour de France nog een keer hier te laten starten. We hebben ook een Olympische ambitie in de vorm van het organiseren van de Youth Olympic Games in de nabije toekomst. En dan is er de geplande gebiedsontwikkeling van Stadionpark: met het nieuwe stadion, 4.000 nieuwe woningen, het Topsportcentrum dat gevuld gaat worden met topsportprogramma’s, het nieuwe stadion en de sportcampus. Met ook uitbreiding van de multisportclub Feyenoord. Als we een Combatcentrum kunnen realiseren waar diverse vechtsporten samen onderdak krijgen, komt er naast voetbal, basketbal, handbal en futsal hopelijk ook een Feyenoord Boxing. Die naam alleen al…”

(door Martin Dekker)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden