Foto: JOYCEHUISFOTOGRAFIE@GMAIL.COM

De Roodkapjes kunnen voortaan nog veel meer mantelzorgers mee naar buiten nemen

Rotterdam - De Roodkapjes leren mantelzorgers tijdens de Dag zonder zorgen om een goede balans te vinden tussen zorg voor de ander, en zorg voor zichzelf. Het project startte in Hoek van Holland en kreeg overweldigend positieve reacties. Dankzij een startsubsidie van Citylab010 kunnen De Roodkapjes nu ook aan de slag in de rest van Rotterdam. “We zijn ontzettend blij dat we nu nog veel meer mantelzorgers kunnen gaan helpen.”

De Dag zonder zorgen is een initiatief van fysiotherapeut Ingrid de Geus en natuurcoach Marjo Koppert. “Mantelzorgers staan onder zware psychische druk”, zegt Marjo Koppert. “Om goed voor een ander te kunnen zorgen, moet je ook goed voor jezelf zorgen. En daar hebben mantelzorgers vaak moeite mee.” Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 36 procent van hen niet weet wat hen kan helpen om spanning en stress te verminderen.

De Roodkapjes weten dat wel. Ze nemen de mantelzorgers mee naar buiten. “We doen ontspanningsoefeningen in het groen en laten de mensen ervaren hoe fijn het is om even tot rust te komen in de natuur”, zegt Ingrid de Geus. “Met ademhalingsoefeningen leren wij hen om de signalen van stress te herkennen. Zo willen wij hun welzijn verbeteren, zodat zij hun zorgtaak gezond kunnen blijven vervullen en minder een beroep hoeven doen op professionele zorg.”

Pamela is mantelzorger voor haar man, die een auto-immuunziekte heeft. Zij ging in Hoek van Holland met De Roodkapjes op pad. “Het is niet alleen die Dag zonder zorgen zelf, waar je plezier van hebt. Je leert hoe je, ondanks de drukte, momenten van ontspanning voor jezelf kunt creëren. Dat is ontzettend waardevol.” Sonja, die al vier jaar voor haar zieke man zorgt, vond het contact met andere mantelzorgers erg fijn. “Je hebt aan een half woord genoeg. Even rust, aandacht voor jezelf – het geeft je weer ruimte om door te gaan.”

De Roodkapjes werken nauw samen met welzijnsorganisaties, cultuurscouts, huisartsen en  fysiotherapeuten. Ook wmo-radar en de Mantelfoon, een telefonische hulplijn die in Rotterdam is opgezet om mantelzorgers te ondersteunen, zijn belangrijke samenwerkingspartners.

Citylab010 ondersteunt Rotterdammers die ideeën en initiatieven hebben om de stad te ontwikkelen tot een nog aantrekkelijkere plek om te wonen, werken en studeren. Vandaag zijn nog veel meer projecten blij gemaakt via Citylab010, hier kun je ze allemaal vinden!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden