<p>Vrijwilligers verzamelen zwerfafval in de Kruidenbuurt. (Foto Annemarie van der Ploeg)</p>

Vrijwilligers verzamelen zwerfafval in de Kruidenbuurt. (Foto Annemarie van der Ploeg)

(Foto: Annemarie van der Ploeg)

Christy ruimt samen met de rest van de groepsapp de troep in haar buurt op

Rotterdam - Het initiatief ontstond toen Christy van der Meijs, bewoner van de Kruidenbuurt, tijdens de eerste coronacrisis rondjes door de buurt liep. Zij zag dat er wel erg veel zwerfafval in haar wijk lag. Nadat ze iemand met een grijper en een vuilniszak had zien lopen, besloot ze via de Nextdoor-app een oproep te plaatsen. En zo ontstond er een groepsapp voor vrijwilligers die de troep op straat opruimen.

door Annemarie van der Ploeg

“Ik had al gezien dat er een hoop troep in de wijk lag. Tijdens de eerste coronacrisis ging ik een rondje lopen, omdat alles zo beperkt was. Ik was net gepensioneerd en wat moet je dan doen? Toen zag ik iemand lopen met een grijpstok en een vuilniszak en had haar eigenlijk wat willen vragen. Maar ik was op de fiets en was al voorbijgereden. Ik plaatste een oproep op Nextdoor om te vragen of iemand zwerfvuil opruimt en of ik misschien kon helpen. Bernard Flach van Bewonersorganisatie Kruidenbuurt reageerde heel snel en bood mij een ring en grijper aan zodat ik kon beginnen. Maar er lag zo veel zwerfvuil, dus dat kon ik nooit alleen doen. Ik plaatste weer een oproep op Nextdoor of er iemand was die met mij mee kon lopen en kreeg veel reacties. Ik heb een groepsapp aangemaakt en momenteel loop ik met een dame uit de Kruidenbuurt door de wijk. Ik heb nu bijna de hele Kruidenbuurt gehad, op een lange straat en twee kleine zijstraatjes na. Daarna hebben we alles één keer gehad”, vertelt Van der Meijs.

Alexandrium

Ze is nu van plan de wijk goed bij te houden. “Ik doe het bijna dagelijks. Ook die route van het Alexandrium naar de Kruidenbuurt. Ze kopen wat in het winkelcentrum en als ze in deze wijk komen, moet alles leeg en gooien ze het afval neer. Wat je ook op het fietspad naast de metro ziet! Laatst was het daar gesnoeid en dan zie je wat er ligt. Dat was niet te doen. Ik heb een foto gemaakt en die naar Buiten Beter gestuurd.”

De vrijwilligers komen op hun route van alles tegen. Van der Meijs: “Blikjes, flesjes en plastic zakken, maar soms ook flessen cola, een pot pindakaas of een spuitbus en ook veel mondkapjes, die de mensen kwijt willen en uit het portierraam van hun auto gooien. Als ze nou eens een plastic zakje meenemen, het mondkapje daar in doen en het thuis weggooien. We hopen dat door het zichtbaar en regelmatig opruimen van het zwerfafval met meerdere vrijwilligers het besef zal groeien om afval niet zo maar weg te gooien en het zal uitnodigen om alles netjes te houden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden