‘Houwen zo!’ Een prachtige film over de wederopbouw van Rotterdam

Rotterdam - Er is weer een prachtig filmpje verschenen op de site van verzamelaar Bas Romeijn. Dit keer over de Rotterdamse wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.

‘Moge de wederopbouw van verwoest Rotterdam een symbool zijn van de herboren kracht van heel Nederland. Het bereikte herstel is in de eerste plaats te danken aan de wilskracht van de Nederlanders zelf. Het Marshallplan heeft er slechts toe bijgedragen dat de welvaart van thans kon worden verkregen met minder verlies aan tijd en met minimale verlaging van de levensstandaard.’ Dit schreef de Amerikaan Clarens E. Hunter. 

Herman van der Horst

De met veel prijzen gelauwerde filmer Herman van der Horst, begint zijn film met deze tekst van het hoofd van de Amerikaanse organisatie voor de Marshallhulp in Nederland, Clarens E. Hunter. Het is een mooie poëtische film over de zware eerste jaren van de wederopbouw van Rotterdam. In slechts 20 minuten toont hij een filmisch sfeerbeeld van de bevolking, stad in opbouw en het werk in de haven. Hij geeft daarmee aan de kijker van nu, een indrukwekkend beeld van die eerste jaren na de oorlog. Hiervan is een kopie, helaas in een lage resolutie, bewaard gebleven  De filmverzamelaar en restaurateur Bas Romeijn is echter dolblij dat hij dit beeldverhaal heeft kunnen toevoegen aan zijn collectie van oude films. 

De hele verzameling van Bas Romeijn bestaat inmiddels uit 200 films, ze zijn te bekijken op zijn website https://basromeijnfilms.blogspot.com/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden