Foto: Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Halloween Special: de Toiletpot-vleermuis!

Rotterdam - Misschien is het maar beter om je toiletbezoek uit te stellen tot na Halloween. Gewoon voor de zekerheid, want stel je voor dat je een gevleugelde verrassing in de pot vindt! Vergezocht? Nee hoor, volgens het Natuurhistorisch Museum Rotterdam gebeurt het vaker dan je denkt.

Vorig jaar verdronk er nog een vleermuis in een toiletpot in Zaandijk. Het ging om een volwassen ruige dwergvleermuis (Pipistrellus nathusii). 'Een uiterst onfortuinlijk einde voor het diertje en best wel schrikken voor de vinder,' schrijft het Natuurhistorisch Museum Rotterdam die het voorval schaart onder de collectie 'Dode dieren met een verhaal'.

Het komt vaker voor dat vleermuizen in huis terechtkomen. 'Ze kruipen overdag weg onder dakpannen en in spouwmuren, vanwaaruit ze binnenshuis kunnen geraken. Of ze vliegen simpelweg naar binnen. De weg terug is vol hindernissen. Wij hebben in onze collectie de beroemde Frühstücksvleermuis (NMR 9990-03109) die in Stuttgart gemummificeerd werd gevonden in een aangebroken pak muesli. De Conny-Janssen-Danst-Niet-Meer-Vleermuis (NMR 9989-03662), die in het kostuumatelier van het Rotterdamse dansgezelschap in de zwarte tule van een jurk verstrikt raakte (en dat niet overleefde), heeft net als de Toiletpot-vleermuis een hoog Halloweengehalte.

De collectie ‘Dode dieren met een verhaal’ van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam laat zien hoe en waar mens en dier met elkaar in botsing komen en wat de dramatische gevolgen voor beide partijen kunnen zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden