<p>De molens aan de Kralingse Plas krijgen een bezoekerscentrum en de tentoonstellingsruimten en winkel worden heringericht.&nbsp;</p>

De molens aan de Kralingse Plas krijgen een bezoekerscentrum en de tentoonstellingsruimten en winkel worden heringericht. 

(Foto: )

Uitbreiding voor de molens aan de Kralingse Plas

Rotterdam - De enige nog werkende specerijen- en snuifmolens in Nederland, de molens aan de Kralingse Plas, gaan uitbreiden. Er komt een bezoekerscentrum, en de tentoonstellingsruimten en winkel worden heringericht.

Het nieuwe bezoekerscentrum komt naast molen De Ster. Op 29 oktober is hiervoor de eerste paal geslagen. Voor de gelegenheid draaien de molens met de vlag op de kap. Tijdens de bouwwerkzaamheden wordt ook de fundering van het bijgebouw van een van de molens gerestaureerd.

De Ster en de iets kleinere Lelie trekken enige duizenden bezoekers per jaar, ondanks het feit dat de molens maar enkele dagen per week (woensdag, donderdag en zaterdag) open zijn. Van die 3500 bezoekers komt zo’n acht procent uit het buitenland. Voor die bezoekers, met name schoolklassen, was feitelijk te weinig ruimte.

Bezoekers
Ruim twee jaar geleden is dan ook de actie gestart om het bezoekerscentrum, het herinrichten van de tentoonstellingsruimte, en herstel van de fundering te financieren. Inmiddels is van de benodigde 310.000 euro zo’n 275.000 euro binnen, voldoende om met de bouw te starten. Dit is grotendeels door fondsen en donateurs opgebracht. Voor de afwerking en inrichting loopt de fondswerving nog door.

Historie
De grote molen, De Ster, werd in 1829 als korenmolen gebouwd. De Ster is enkele keren door brand verwoest, en met delen van andere molens weer opgebouwd. Van de karakteristieke molens is De Lelie, de oudste. Hoe oud precies is niet helemaal duidelijk, maar in 1777 wordt er voor het eerst over geschreven.

Activiteiten
De molens maken deel uit van een groter complex, waaronder de vroegere eigenaarswoning, een karotten(tabak)fabriek en een molenaarswoning. Die laatste drie zijn nu in gebruik als restaurant, zeilschool en erfgoedlogies. Zo’n twintig vrijwilligers, onder wie molenaars en leerling-molenaars, houden de molens in bedrijf. De Ster is verder in gebruik als examenlocatie voor leerling-molenaars van andere molens.

Naar verwachting is het centrum in maart 2021 klaar. Betrokkenen zijn verder bezig met projecten om de molens vaker in bedrijf te kunnen nemen, bezoekers te trekken, en de specerijen die er gemalen worden aan meer afnemers te kunnen leveren. Binnenkort wordt de nieuwe website (snuifmolens.nl) opgeleverd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden