De meest vervuilde autoroute van het land.
De meest vervuilde autoroute van het land. (Foto: Gemeente Rotterdam)

De lucht is schoner bij de Maastunnel, experiment verlengd

Rotterdam - Het verkeersexperiment op de route naar de Maastunnel is verlengd tot minimaal eind februari 2021. Er kan meer tijd genomen worden voor het experiment omdat er niet veel verkeershinder is. En het lijkt erop dat de luchtkwaliteit op de meest vervuilde route van het land dit jaar wél aan de normen voldoet. Al kan dat laatste heel goed liggen aan de coronacrisis, er rijden immers minder auto’s door de stad.

De wegindeling op de route naar de Maastunnel is dit jaar tijdelijk veranderd. Sinds 25 mei 2020 is tussen Zuidplein en het Bentinckplein één rijstrook voor auto’s en vrachtwagens tijdelijk afgesloten, met uitzondering van de hulpdiensten. Deze afsluiting moet de luchtkwaliteit in uw buurt verbeteren. 

De ervaring tot nu toe leert dat deze aangepaste verkeerssituatie weinig verkeershinder oplevert, zo stelt de gemeente. ‘Vanwege de weersomstandigheden nemen meer mensen in de wintermaanden de auto. Voordat we besluiten over definitieve aanpassingen, willen we weten of deze andere wegindeling ook mogelijk is als meer mensen de auto pakken tijdens de wintermaanden. Om daarachter te komen, is het verkeersexperiment verlengd.’ 

De gegevens die de verlenging oplevert, moeten duidelijkheid geven over twee aspecten. Ze moeten uitwijzen of de tijdelijke rijstrookafsluiting de doorstroming van het verkeer belemmert en of er mogelijkheden zijn om het verkeersexperiment uit te breiden. Op basis van de cijfers tot nu toe is de verwachting dat dit jaar de hele route aan de normen voor luchtkwaliteit voldoet. Dit komt mede door gunstige weersomstandigheden en de coronacrisis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden