Johannes Odé fotografeert al ruim tien jaar zo’n beetje elke festiviteit, bewonersinitiatief en culturele activiteit in de wijk. (Foto: Cathelijne Beijn)
Johannes Odé fotografeert al ruim tien jaar zo’n beetje elke festiviteit, bewonersinitiatief en culturele activiteit in de wijk. (Foto: Cathelijne Beijn)

Iedereen in Noord kent de witte krullen en vriendelijke ogen van Johannes Odé

Rotterdam - Met zijn witte krullen en vriendelijke ogen is Johannes Odé een herkenbaar gezicht in Rotterdam-Noord. Al ruim tien jaar fotografeert hij zo’n beetje elke festiviteit, bewonersinitiatief en culturele activiteit in de wijk.

door Cathelijne Beijn

“Dit plein staat op heel wat van mijn foto’s”, zegt Johannes, als we op een bankje zitten aan het Pijnackerplein. Johannes fotografeert in Rotterdam-Noord zo’n beetje alles wat zijn buurtbewoners ondernemen. Van muziekfestivals en activiteiten voor kinderen, tot buurtvergaderingen en ‘t reilen en zeilen van bewoners die hun handen uit de mouwen steken. “Anders dan de meeste fotografen leg ik het complete plaatje vast. Ik ben echt een mensenfotograaf, en maak mezelf onzichtbaar. Dat zorgt ervoor dat ik heel relaxt mijn werk kan doen en mensen zichzelf blijven.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Polonaise na afloop van de jaarlijkse Noord4daagse. (Foto: Johannes Odé)

Johannes fotografeert zijn geliefde buurt sinds 2010, sinds hij werd gevraagd voor wijkkrant Noorderzon010. “Ik ben eigenlijk bouwkundig ingenieur, afgestudeerd in Delft. Maar al snel merkte ik dat ik mensen veel leuker vind dan gebouwen. Na mijn afstuderen ben ik 25 jaar fotograaf en journalist geweest voor het kinderblad SamSam, en maakte ik reportages voor ontwikkelingsorganisaties als Unicef en Kerk in Actie. Met mijn camera heb ik de hele wereld afgereisd.”

In 1975 verhuisde Johannes van Delft naar Rotterdam-Noord; de wijk waar hij al 45 jaar woont. “Ik kon toen voor 93 gulden een huisje krijgen in de Vinkenstraat. Door dagelijks eropuit te gaan ontdekte ik dat er enorm veel diversiteit en potentie in de wijk zit. Het is hier allesbehalve saai.” Maar er zijn ook grote tegenstellingen die steeds zichtbaarder worden. “Er komen nu mensen wonen die hoge huren en hypotheken kunnen betalen, waardoor bewoners met een kleine beurs uit de wijk worden gedrukt. Begrijp me niet verkeerd: diversiteit is goed. Maar als door sloop goedkope woningen plaats moeten maken voor dure, dan komen bepaalde groepen niet meer terug. Dat vind ik jammer.”

In Noord, een wijk met tientallen nationaliteiten, vind je veel kunstenaars uit allerlei disciplines. Op de verborgen binnenplaatsen van de gebouwen waar zij wonen en werken, legt Johannes regelmatig hun activiteiten vast. Een dag later fotografeert hij weer de wijkgaarkeukens waar eten wordt gemaakt voor mensen die weinig te besteden hebben. “Door mijn camera kom ik achter deuren die voor anderen gesloten blijven. Ik ben overal welkom om mensen hun verhaal te vertellen. Dat maakt fotograferen voor mij zo bijzonder.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Tuinconcert Gerard Scholtenstraat. (Foto: Johannes Odé)

Johannes plaatst jaarlijks ruim 80 berichten op Facebookpagina Noord010inbeeld, met minimaal 30 foto’s per bericht. Daarnaast fotografeert hij voor wijkkranten in Noord, waaronder De Noorderzon010 waar hij ook in de redactie zit. Zijn fotoarchief bestaat uit meer dan 100.000 foto’s van de mensen uit Rotterdam Noord. Vooral tijdens corona heeft Johannes veel gefotografeerd. “Ik vind het een bijzondere periode, omdat mensen ongelofelijk veel voor elkaar doen. Er wordt gratis voedsel uitgedeeld en activiteiten georganiseerd voor mensen die geïsoleerd raken. Er wordt muziek gemaakt, en voor elkaar gezorgd. De verhalen zijn soms schrijnend, maar er gebeurt ook veel positiefs. Dat leg ik allemaal zo veel mogelijk vast.”

Bekijk Johannes’ foto’s eens op Facebook via: facebook.com/noord010inbeeld

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden