<p>Sprinter Shaquille Haverkamp en zijn trainer bij ATR Brendan Troost trainen nu nog op de atletiekbaan in Rotterdam-Blijdorp.</p>

Sprinter Shaquille Haverkamp en zijn trainer bij ATR Brendan Troost trainen nu nog op de atletiekbaan in Rotterdam-Blijdorp.

(Foto: )

Sporters Atletiek Trainingscentrum Rotterdam willen koste wat kost sporten

Rotterdam - Met achttien medailles op het NK was Atletiek Trainingscentrum Rotterdam in september ongekend succesvol. “Nu de kantine gesloten is, kan het bij de opening van het indoorseizoen wellicht online worden gevierd”, zegt coördinator Brendan Troost. “Voor de atleten was het NK in elk geval een meetmoment, we waren blij dat dit toernooi wél door kon gaan.”

door Emile Hilgers

Vanaf 1 december zijn de indoortrainingen voor de atletiektalenten uit de regio noodgedwongen in Naaldwijk. Niet vanwege de coronamaatregelen, maar omdat de overdekte atletiekbaan in Schiedam niet langer beschikbaar is door verzakking van de fundering.

“Of er indoorwedstrijden komen, weten we nog niet”, zegt Troost. “Maar half november zijn er weer onderlinge wedstrijden op de baan, uiteraard conform de coronaregels. Die organiseren we elke zes weken om de voortgang te monitoren. Voor de groepen tot 18 jaar zijn er bij de trainingen geen beperkingen door de maatregelen. De atleten vanaf 18 jaar trainen op afstand in groepjes van maximaal vier personen. Dat vraagt wat gedragsveranderingen, maar onze coaches leiden dat in goede banen. Onze sporters hebben een hoog ambitieniveau en willen koste wat kost sporten.”

Het regionaal trainingscentrum (RTC) is opgericht door atletiekverenigingen RA en PAC. De trainingslocaties zijn de Nenijto voor sprint, horden en springen, en het Langepad voor kogel, discus en middellange afstand. Op dit moment zijn er 130 sporters en negen trainers, onder wie oud-Olympiërs Jacqueline Goormachtigh en Marjan Olyslager. Zonodig wordt extra ondersteuning aangeboden, bijvoorbeeld fysiotherapie en mental coaching.

Sprinter Shaquille Haverkamp (21) traint al vier jaar naar volle tevredenheid bij ATR. “Brendan was hoofdcoach bij mijn vereniging in Gouda”, vertelt hij. “Vanwege mijn goede prestaties kon ik via hem bij ATR doorgroeien naar de Nederlandse top bij de junioren. Ik kreeg concurrentie die ik bij mijn club niet had. Dat jaar werd ik Nederlands kampioen en liep ik een p.r.”

De afgelopen twee seizoenen kon Haverkamp door blessures niet optimaal trainen en presteren. “Dit jaar moest ik al na twee oefenwedstrijden stoppen door een stresshaard in mijn voet. Voor komend seizoen is mijn doel een nieuw persoonlijk record op de 100 meter. Dat is uit 2018 en staat op 10.54 seconden. Door de trainingsgroep van ATR blijf ik gemotiveerd. Je moet altijd fit zijn. En het niveau is hoog: Xavi Mo-Ayok komt bijvoorbeeld met een persoonlijk record van 10.57 seconden heel dichtbij.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden