Ophaalbrug Zuiddiepje. (Foto: R. Spruit)
Ophaalbrug Zuiddiepje. (Foto: R. Spruit)

Afscheid van brug (en brugwachter) over het Zuiddiepje: ‘Tradities verdwijnen, zonde!’

Rotterdam - Dit bericht is ingestuurd via ‘Schrijf mee’ op dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan zelf een bericht met foto plaatsen op onze website!

Met de sloop van de oude ophaalbrug over het Zuiddiepje ,die nu nog het eiland van Brienenoord verbind met de vaste wal, verdwijnt hiermee voor de brugwachters ook een traditie! Een nieuwe brug wordt gebouwd om het eiland te verbinden. De laatste draaiuren voor de zéér oude brug zijn begonnen, want lang zal er geen gebruik meer van worden kunnen gemaakt. De brug wordt door een loopbrug vervangen waar schepen geen gebruik meer van kunnen maken!

Liefhebbers van de brug hebben gepoogd om de 60 jaar oude brug te behoeden van de sloop, maar over niet al te lange tijd gaat de snijbrander er in worden gezet. Een mooi plekje op het eiland als aandenken was niet gegund? Rotterdam heeft best wel oog voor geschiedenis, maar helaas niet voor deze brug? Zonde!

Donderdagmiddag voor het middaguur schoof het binnenvaartschip Contrans 5 geladen met grind het Zuiddiepje op! Even verderop voorbij de oude brug ligt een zand en grind bedrijf waar gelost moet worden. De brug is te laag en moet dus geopend worden door een brugwachter die aangeroepen wordt door de schipper. Dit kan een uur van tevoren per marifoon bij de brugwachterspost naast de Erasmusbrug op Zuid. 

Het is even na het middaguur wanneer de brugwachter arriveert per auto. Het binnenvaartschip drijft dan al enige tijd met de voorsteven onder de brug door.

Dan beginnen de handelingen door de brugwachter. Meerdere sloten worden verwijderd, die van brug en van de rode slagbomen die de doorgang versperren naar het eiland. Niemand kan het eiland meer op of af op dat moment! Dan stapt de brugwachter de bedieningsruimte in om de brug in gang te zetten. Het schip vaart door de opening! Het bekende klompje voor een kleine bijdrage voor de brugwachter wordt hier niet gehanteerd! De schipper begroet de brugwachter met een handgebaar voor zijn bewezen diensten als zijn stuurhut de bedieningsruimte passeert. Daarna volgt de sluitingsprocedure voor de brug, het eiland is weer bereikbaar!

Met de sloop van de zestig jaar oude brug vervalt over enige tijd ook deze traditie voor de gemeente ambtenaren van de afdeling bruggen en sluizen Rotterdam. De nieuwe brug die het eiland gaat verbinden met de vaste wal is nu nog in aanbouw, en heeft straks een vol automatisch bediening vanuit de brugwachterspost bij de Erasmusbrug. Zij hoeven dan niet meer apart ter plaatse te komen om de brug te bedienen voor een binnenvaartschip. Communicatie via een marifoon, camera’s die een oogje in het zeil houden en een bedieningspaneel. En dit op een kleine 4km afstand naast de Erasmusbrug zal de nieuwe brug over het Zuiddiepje worden bediend. Tradities verdwijnen en worden dus ingehaald door de toekomst! 

(Door Ronald Spruit)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden