Foto:

Dit werd er gevraagd tijdens het coronavragenuurtje met Aboutaleb

Rotterdam - Vanmiddag ging burgemeester Aboutaleb bij Radio Rijnmond in een speciale uitzending in op vragen die luisteraars hebben op het gebied van corona. Hier een samenvatting van de bijzondere uitzending én een aantal vragen van luisteraars.

door Nynke Vermaat

Een tijdje terug raakte de burgemeester zelf besmet met het virus. In de uitzending was hier even aandacht voor. Opmerkelijk was namelijk dat Aboutaleb geen verkoudheidsklachten kreeg, maar een ‘snijdende buikpijn’. “Ik dacht zelf dat ik iets verkeerd had gegeten, want meestal hoor je niks over buikpijn bij corona.” Toen de buikpijn na een paar dagen niet over ging, adviseerde zijn dokter om toch te laten testen op corona, ondanks dat buikpijn niet op de lijst van coronasymptomen staat. “Het feit dat het een buiksymptoom is, zegt iets over het besmetten”, legt de burgemeester uit. “Waarschijnlijk ben ik dus niet aangehoest, maar via een oppervlak besmet geraakt.” Hij geeft aan dat hierover contact is geweest met het RIVM en dat het symptoom op de lijst met symptomen moet komen. “Na mijn quarantaine heb ik het héle huis schoongemaakt. Echt alles wat je aanraakt.”

Volledige lockdown?
Meneer Fokkema uit Overschie wilde graag van de burgemeester weten bij hoeveel besmettingen in de regio er een volledige lockdown komt. Aboutaleb: “Ik kan helaas zelf geen lockdown aanstellen. Die bevoegdheid is voorbehouden aan het parlement. Daarover wordt nog gediscussieerd. De vraag is of wij naar een volledige lockdown zullen gaan.”

Tussen de vragen door geeft de burgemeester aan de ontwikkelingen van het aantal besmettingen schokkend te vinden. Vandaag werd gemeld dat er de afgelopen 24 uur landelijk meer dan tienduizend nieuwe besmettingen bij zijn gekomen. “Dat zijn astronomische ontwikkelingen.”

Jinet wil eigenlijk het tegenovergestelde weten: Op welk punt zeggen de beleidsmakers ‘nu stoppen we met de maatregelen’? Aboutaleb: “Dat is ver weg. Maar we hebben een magisch getal en dat is 1. Als de R, het reproductiegetal, onder de 1 is, sterft het virus langzaam uit, als we de basisregels volhouden. Maar verder kan die vraag kan eigenlijk alleen beantwoord worden door medische deskundigen en het RIVM. We hadden dat moment, dat de R onder de 1 was. Dat was in juli, maar toen ging iedereen op vakantie. Misschien was dat onderdeel van de fout die we collectief gemaakt hebben. Of er een lockdown moet komen, kan ik niet beoordelen. Maar ik zie twee smaken. Óf we kijken het nog een week aan met deze maatregelen. Óf de lockdown moet zwaarder.”

Corona en fake news
Tussendoor vraagt radiomaker Ruud de Boer hoe Aboutaleb de strijd aangaat met mensen die eigenlijk niet geloven in corona. Aboutaleb: “Niet. Ik zit hier ook om het echte verhaal te vertellen. Toen ik thuis zat, heb ik heel veel kaartjes en zo gekregen. Hartstikke lief. Maar er zat ook eentje bij met ‘Goh, ze hebben u ook bereid gevonden om te acteren’. Dat is ongelofelijk zorgelijk, maar ik ga daar niet op in. Ik heb er geen begrip voor. Houd ermee op! Dit is levensgevaarlijk voor veel mensen. Er gaan elke dag mensen dood aan.”

Blind is lastig afstand houden
Desiré Gijsen geeft aan blij te zijn dat de burgemeester zich hier zo helder over uitspreekt. “Ik ben blind en longpatiënt. Vanaf de eerste golf zit ik al thuis. In de winkel komen vind ik heel erg eng, omdat anderhalve meter houden dan lastig is. Ik zie de pijlen en de mensen niet, door plexiglas klinkt alles anders en ik spreek geen Pools, Turks of Marokkaans. Ik zou graag als er voorlichting komt in andere talen, vragen of daarbij extra aandacht komt of mensen wat meer respect voor die anderhalve meter te hebben bij blinden.”
Aboutaleb: “Er zijn als het goed is uurtjes voor bijzondere groepen. Met de grote supermarkten is besproken dat dit twee uurtjes per dag zijn. Maar blijf even aan de lijn, dan noteren we je gegevens. Ik ga deze vraag stellen aan mijn leider ROT.”

XL-snelteststraat
Tot slot gaat het nog even over de XL snelteststraten. Met behulp van het leger moeten deze verspreid door Nederland worden opgericht. Tests voor deze teststraten geven binnen driekwartier tot een uur uitslag. Er veel wil Aboutaleb er niet over kwijt: “Ik ga ervanuit dat er één of twee in Rotterdam komen. Zo snel mogelijk. Maar het punt is om daar mensen voor te vinden om die testen goed uit te voeren. Graag nog even geduld.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden