<p>Lenny Oosterwijk en hond Kaat tussen de kunst in Gallery Untitled</p>

Lenny Oosterwijk en hond Kaat tussen de kunst in Gallery Untitled

(Foto: Cathelijne Beijn)

Lenny Oosterwijk en zijn schoolgebouw vol kunst: ‘Dit is wel wat anders dan m’n woonkamer!’

Rotterdam - Omdat zijn eigen woonkamer te klein werd, runt Lenny Oosterwijk nu zijn Gallery Untitled in een voormalig schoolgebouw aan de Koningsveldestraat. Met wel vier zalen om te vullen met vooral Rotterdamse kunst, werd het meteen de grootste galerie van de stad.

door Cathelijne Beijn

“Kaat, kom je ook op de foto? Dan krijg je straks een koekje.” Terwijl Lenny zich positioneert tussen de kunstwerken, gaat zijn hond relaxt naast hem zitten. Het waterige herfstzonnetje dat door de metershoge ramen schijnt, licht de vele kleurrijke werken extra op. “Dit is één van de vier zalen die ik hier tot m’n beschikking heb,” zegt Lenny trots. “Dat is wel even wat anders dan m’n eigen woonkamer.”

Het begon allemaal op de Bergweg, waar Lenny en zijn vriendin Karlijne in 2011 een huis kochten. Een prachtig oud pand dat eigenlijk veel te groot was voor hun tweeën. “Ik wilde graag iets creatiefs doen met al die ruimte. Ik ben lang artdirector geweest voor allerlei tijdschriften, waaronder RAILS, waardoor ik een groot netwerk heb van fotografen, illustrators en kunstenaars. Als hobby ben ik hun werk gaan vertegenwoordigen via een galerie aan huis.”

De hele begane grond van het woonhuis werd ingericht met kunst. “Ik wilde het liefst verschillende kunstdisciplines met elkaar verbinden. Dus organiseerden we maandelijks een kunstevenement waarbij we ook muzikanten, schrijvers of wetenschappers uitnodigden. Naast artdirector ben ik fotograaf, dus vroeg ik bekende Rotterdammers mee te doen in ruil voor een portretfoto. Zo kreeg ik mensen als Wilfried de Jong, Loes Luca en Hugo Borst over de vloer, waardoor het al snel druk werd in de galerie.”

Maar een galerie aan huis bleek een behoorlijke inbreuk op hun privacy. “Overal hing en stond kunst, behalve in de keuken. Maar altijd mensen in huis werd ons wat te veel. In 2017 kreeg ik via SKAR beschikking over 350 vierkante meter permanente galerieruimte in dit prachtige oude schoolgebouw. Nu kunnen we in meerdere ruimtes tegelijk exposeren, wel 16 keer per jaar.” De kunst bestaat voor zo’n tachtig procent uit werk van Rotterdamse makers. “Dat vind ik belangrijk, ook omdat het de kunstenaars verbindt met de wijk. Mensen uit het hele land komen hier kijken en werken kopen. Het zet Rotterdamse kunstenaars op de kaart.”

Omdat de rest van het gebouw vol zit met ateliers, zit Lenny dicht bij de bron. Ook komen kunstenaars naar hem toe. “Op dit moment exposeren we blauwdrukken van het jonge duo Dekkers Leijdekkers. Zij maken met oude technieken bijzondere afdrukken van Nederlandse zeewieren.” In de andere zaal is er de solotentoonstelling ‘It’s no rocket science’ van Driessens & van den Baar, bekend van hun vilten planten. Naast hun beroemde planten zie je nu ook nieuw werk met een sociaal maatschappelijke boodschap. “Op vrijdag tot en met zondag kan iedereen komen kijken. De ruimtes zijn groot genoeg, afstand houden is hier geen probleem.”

Meer weten? Kijk op www.untitled2011.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden