Foto: PR
Aangeboden door Betonstaal.nl

Veilige betonconstructie

Om een betonconstructie veilig te maken wordt er gebruik gemaakt van betonnetten, het beton wordt stevig omdat de netten de trekkrachten op kunnen nemen. Er wordt daardoor voorkomen dat het beton scheurt waardoor de constructie niet veilig meer is. Het beton zelf kan de drukkrachten opnemen, de netten zijn op de markt in verschillende formaten en soorten, maar hoe moet je er eigenlijk mee omgaan en hoe werkt het deze netten te plaatsen? Je dient wel met een aantal dingen rekening te houden bij het verwerken van de netten, hier gaan we wat dieper op in op deze pagina.

Plaatsen van de netten

Voordat je de betonnetten gaat plaatsen moet je bepalen welke vorm en welke maat netten je nodig hebt in je bouwwerk. Er zijn vele verschillende vormen netten, waarbij de maaswijdtes ook anders zijn. Hoe je de vloer wilt belasten bepaald uiteindelijk welk soort net je nodig hebt om in de beton te gebruiken. Een constructeur voert deze berekening meestal uit, zo weet je zeker dat je later veilig op de vloer kunt lopen of je spullen erop kunt zetten. De netten kunnen ook verzinkt worden, hierdoor voorkom je dat er roestvorming ontstaat. Ga je een vloer leggen met een poreus materiaal dan ontstaan er vlekken in de vloer, dit komt door de normale netten die roestig zijn.

Belangrijke aandachtspunten bij het gebruik van netten

We hebben de belangrijkste punten voor het gebruik van betonnetten voor je op een rijtje gezet. Hiermee voorkom je dat je een kostbare fout zal maken tijdens de bouw. 

- bepaal wat je met de vloer wil doen
- selecteer de juiste netten met de maaswijdte en het formaat
- het plaatsen van de netten op locatie met de juiste dekking
- storten van het beton

Let tijdens het bestellen van de netten op het soort net wat je nodig hebt, houdt er rekening mee waarmee de vloer later afgewerkt wordt. Dit bepaald namelijk of je verzinkte netten moet hebben of je gewoon de roestige uitvoering kunt gebruiken.

Afmetingen van de netten

De afmeting van de betonnetten is ook een zeer belangrijk punt, het totale oppervlak van de vloer is hierbij bepalend. Weet je niet zeker wat je moet doen dan is het goed er iemand bij te halen die er verstand van heeft. De constructie met de netten moet goed op elkaar afgestemd zijn, de goede netten met de maaswijdte die voor de belasting geschikt is. Heb je de verkeerde netten geplaatst kun je niets anders doen dan de vloer te slopen, niet echt een ideale situatie. Weet je wat je nodig hebt, dan bestel je bij betonstaal.nl eenvoudig de gewenste netten op maat. 

Op afstand houden van de netten

Waar het beton gestort moet worden, worden de netten geplaatst. Je kunt betonnetten niet zomaar op de grond neerleggen. De netten moeten een bepaalde dekking hebben, dit kun je bereiken met stelblokjes die je onder de netten plaatst. Deze betonnen blokjes heb je in verschillende hoogten, naar gelang hoe groot de dekking moet zijn. Moeten er dubbele netten worden geplaatst dan worden zogenaamde supportliggers tussen geplaatst. Liggen alle netten met de goede dekking op de vloer kan het betonstorten beginnen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden