<p>De Rotterdamse Magda van der Rijst is vinoloog en weet alles van wijn. Ze is zelfs uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar 2020!&nbsp;</p>

De Rotterdamse Magda van der Rijst is vinoloog en weet alles van wijn. Ze is zelfs uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar 2020! 

ROTTERDAMMER VAN DE WEEK

Wijnvrouw Magda van der Rijst over bewust drinken en de perfecte smaak

Rotterdam - De Rotterdamse Magda van der Rijst is vinoloog en weet alles van wijn. Als wijnschrijver werkt ze voor een heleboel landelijke magazines en ze heeft een aantal wijnboeken uitgebracht. Afgelopen september is Magda uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar 2020. “Ik houd van de veelzijdigheid van wijn. Er zitten zoveel kanten aan, iedere dag is anders.” Magda is onze Rotterdammer van de Week.

door Anne Klapmuts

Hoe voelt het om wijnvrouw van het jaar te zijn?

“Ik vind het zo leuk! De uitreiking van de prijs was op Gastvrij Rotterdam in Ahoy en ik was eigenlijk hartstikke gespannen. De andere vier genomineerden ken ik ook en echt alle dames hadden het kunnen worden. De jury ging vertellen hoe ze tot hun besluit waren gekomen en daarin kwam naar voren wat ik doe. Dus toen wist ik al dat ik de winnaar was. Ik voel ook de taak om iets met de titel te gaan doen. Ik wil aan de slag om andere wijnvrouwen in het zonnetje te zetten. Vooral als inspiratie aan anderen en om de man/vrouw-verhouding gelijk krijgen. Ik hoop van harte dat we over wijnmensen gaan praten.”

Wat vind je zo mooi aan wijn?

“Voorop is het vooral een product om lekker van genieten. Als je er in werkt, zoals ik, is het iets wat alles omvat. Het is een bijzonder en complex proces, waarin alles belangrijk is. Van de grond waarin de druiven geplant staan tot de kelder waarin de flessen liggen. Hoe het proces verloopt, vind ik super interessant. Als die druif aan de plant hangt, smaakt hij zo anders dan het eindproduct wijn. Ik word altijd weer blij als ik een rij wijnstokken zie.”

Heb je er ooit aan gedacht om zelf wijn te maken?

“Ik denk er de laatste tijd over na om bij vrienden in Frankrijk druivenstokken te planten. Maar dat is echt voor mezelf, om het wijnproces te volgen. Ik zou het niet voor serieuze verkoop willen doen, en dat komt omdat ik weet hoe complex het werk is. In maart mag ik met een wijnmaakster in de Champagne meelopen tijdens het blenden. Dit deel van het proces is heel belangrijk voor een champagnehuis. Ik vind het echt waanzinnig, het voelt een beetje alsof je in de keuken staat. Een beetje meer chardonnay of toch een beetje meer pinot noir. Tot je de perfecte smaak vindt.”

Heb je tips voor mensen die weinig van wijn af weten? Hoe zoek je een goede fles uit?

“Alle supermarkten hebben tegenwoordig wel een goede smaakcodering. Het is dus belangrijk dat je voor jezelf weet wat je lekker vindt. Je smaakprofiel kun je heel simpel ontdekken door online wat testen te doen, bijvoorbeeld op de website van Gall & Gall. Door middel van basic vragen, zoals eet je liever sushi of een kapsalon, komt jouw persoonlijke wijnprofiel hieruit. Ook zijn er in Nederland onwijs veel leuke wijncursussen, soms gewoon van één avond. In Rotterdam zit onder andere La Causerie en Het Wijninstituut. Daar leer je bijvoorbeeld om te kiezen van een kaart in een restaurant.”

Wat zijn jouw Rotterdamse aanraders om een goede wijn te drinken?

“Bij mij in de buurt is net een nieuwe wijnbar geopend: Louise Bar à Vin. Het ziet er heel gezellig uit en ze hebben veel wijnen per glas. Ook het nieuwe Walsjérôt vind ik heel leuk. Ze hebben een prachtig en uitgebreid assortiment. In deze wijnbar koop je een debitcard waarmee je zelf kunt tappen. Je kiest dan voor een slokje, half of heel glas. Maar ook Verward is een dikke aanrader. Hier hebben ze geen ingenieuze systemen, maar wel een zeer gepassioneerde Ward die altijd weer met een goede keuze voor je aankomt. Ook Harrie’s Wine & Deli en het Eigendom zijn fijne wijnbars.”

Is er nog iets wat je mist in Rotterdam op het gebied van wijn?

“Jazeker, een plek waar ze wijn maken. Bij Chateau Amsterdam kopen ze druiven uit Frankrijk die met gekoeld transport naar Nederland komen, in de vrachtwagens waarin heen de bloemen naar het zuiden gingen. Het hele proces vindt verder in dit wijnhuis plaats. Mensen kunnen daar proeverijen doen en zien hoe het maken van wijn in zijn werk gaat. Het wordt hoog tijd dat we een Chateaux Rotterdam krijgen!”

Wil je nog iets kwijt?

“Wijn is een prachtig product, maar het is belangrijk om bewust te drinken. Kies een mooie wijn uit en drink die in gezelschap. Deel het moment en zorg voor elkaar. Het blijft namelijk alcohol en daar zitten ook negatieve kanten aan. Drink altijd een glas water erbij en geniet bewust!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden