Nieuwe lockdown, de kroeg wéér dicht: ‘Staan we weer met ons peen en uien-gezicht’

Rotterdam - En wéér is het café van Tineke Speksnijder gesloten. Het voelt nu nog moeilijker dan vorige keer. ‘Alleen als de besmettingen dalen mogen wij weer open. En hoe moeilijk kan het zijn, effe niet knuffelen, afstand houden’, schrijft de eigenaar van café de Schouw in haar nieuwe column. 

‘Daar gaan we weer. Eigenlijk wilde ik het er niet meer over hebben. Over corona, weet je wel. Ik kan heel poëtisch beginnen, dat ik uit het raam staar naar de statige kastanjeboom, waarvan de bladeren fantastische herfstkleuren krijgen. Hetzelfde raam waar ik zeven maanden geleden elke dag keek hoe het voorjaar bezit nam van de boom. De knoppen die langzaam ontspruiten, de tere blaadjes en de prachtige kaarsen die er dan uiteindelijk aankomen.
Daar zou ik helemaal lyrisch over kunnen schrijven. Toen voelde ik dat wel. Nu zie ik het een beetje anders. Hoe we, met de hele horeca, met ons peen en uien gezicht staan te kijken wat er nu weer gaat gebeuren. We worden er met zijn allen heel moe van. Het is fijn als ze zeggen dat we zo goed gehandhaafd hebben, alleen we schieten er zo weinig mee op. We zijn weer gesloten en weten niet voor hoe lang. En daar baal ik van. Als een generaal heb ik rondgelopen om te handhaven en de mensen die bij me werken ook. Gek trouwens dat ik al een paar keer gehoord heb van politici dat ze niet kunnen eisen van bijvoorbeeld supermarkten dat ze als politie moeten optreden. Maar van de horeca wordt dat wel verwacht. Wat zeg ik, geëist. Raar toch, waarom zij niet? De restaurants kunnen gelukkig nog wel aan afhaal en bezorgen doen. De nachthoreca en de evenementenbranche hebben allang het nakijken. Ik heb een café, er is niks af te halen. Ik kan gaan koken, maar ik denk niet dat er iemand blij wordt van mijn kookkunsten. Nee, er zal niet voor een tweede keer besteld worden. Dan moet je wel heel veel van me houden.
Wie er van baalt dat de horeca dicht is, gaat zich aan de regels houden. Alleen als de besmettingen dalen mogen wij weer open. En hoe moeilijk kan het zijn, effe niet knuffelen, afstand houden. Of je het ermee eens bent of niet, daling is onze enige redding. Nou, ik ga maar weer kijken wat er nog op te ruimen is. Aan de slag!’

Tineke Speksnijder is eigenaar van café de Schouw in de Witte de Withstraat.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden