Mylène is zich er erg van bewust dat een besmetting in een klein hoekje zit. "Het is nog maar een héél klein groepje mensen dat ik zie. We bellen vooral met elkaar, praten veel." (Foto: Caro Linares)
Mylène is zich er erg van bewust dat een besmetting in een klein hoekje zit. "Het is nog maar een héél klein groepje mensen dat ik zie. We bellen vooral met elkaar, praten veel." (Foto: Caro Linares)

‘Wij zijn Rotterdammers, wij houden vol’

Rotterdam - Het wordt er niet makkelijker op, in deze tweede lockdown. Het is anders dan in de lente. Het is grijs buiten, ons geduld wordt beproefd, er wordt veel gevraagd van onze mentale weerbaarheid. Maar: ‘Wij zijn Rotterdammers, wij houden vol.’

door Emile van de Velde

“Ik spreek veel mensen die het nu moeilijker vinden dan in de eerste lockdown. Maar ik zie óók dat we snel kunnen schakelen”, vertelt Guy de Hoog van Nultien Kleding. Guy verkoopt in dit jaar meer kleding met teksten als ‘Sterker door strijd’, ‘Geen woorden maar daden’ en vooral van ‘Wij zijn Rotterdammers, wij houden vol.’
“Ik ontdekte die tekst in 2013”, legt Guy uit. “Ik zag een oude foto in het Stadsarchief, er stonden na het bombardement borden met die tekst bij de brandgrens. En nu is die tekst weer erg actueel, ook nu is er geen andere optie dan volhouden. Het is kut en klote zoals het nu gaat, maar we houden vol. Wij Rotterdammers zijn weerbaar, we moeten wel.”

Aboutaleb

Burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak vrijdag woorden van soortgelijke strekking vanuit zijn thuisquarantaine. Hij was besmet geraakt met het coronavirus: ‘Ik heb die pijn geleden. U hoeft dat niet, als u nóg zorgvuldiger kunt zijn dan ik geweest ben. Dan bespaart dat u een hoop ellende, dat bespaart de zorg een hoop ellende. Laten we alsjeblieft met elkaar zorgen dat we heel snel het virus onder controle krijgen.”
Hoe de burgemeester besmet was geraakt, wist hij zelf ook niet: “Geen idee. Ik moet een moment van onachtzaamheid hebben gehad. Kan niet anders. En vervolgens grijpt het virus je, genadeloos.”

Mylène

Daarvan is ook Mylène (22) zich bewust. Zij is het meisje op de foto. “Gelukkig is iedereen in mijn omgeving gezond, maar je hoort via via wel steeds meer over mensen die besmet zijn, veel meer dan tijdens de eerste golf. Ik woon met twee huisgenootjes en we proberen elkaar zo min mogelijk te zien, houden afstand, nodigen vrijwel geen bezoek uit. Het is maar een héél klein groepje mensen dat ik nog zie. Op feestjes kom ik niet meer natuurlijk. Ik zag nog wel mensen van m’n vriendinnenteam bij HCR, of hier in de kroeg, bij Bokaal. Maar nu niet meer, nu is het stil in de stad. Gelukkig heb ik nog wel les, op de Erasmus Universiteit, in kleine groepjes. En ik ga veel fietsen, naar buiten. En heel veel bellen, praten, delen met elkaar. We zijn niet alleen, we komen er samen doorheen. We houden vol.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden