Is dit een mooi alternatief voor vuurwerk?
Is dit een mooi alternatief voor vuurwerk?

Hoe moeten we dit jaar nou oud en nieuw vieren in Rotterdam?

Rotterdam - De gemeente Rotterdam denkt hard na over een manier om komende jaarwisseling te vieren nu het Nationale Vuurwerk niet door kan gaan. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad vroeg daar deze week om na een motie van D66 en VVD: “Wij willen dat het college met een volwaardig alternatief komt voor de viering van oud en nieuw. Laten we op zoek gaan naar wat er wél mogelijk is”, aldus D66-raadslid Nadia Arsieni.

Waarschijnlijk eind deze maand maakt de gemeente ideeën bekend om de vuurwerkshows te vervangen. Er is natuurlijk een beetje haast bij omdat een eventueel ander evenement ook nog georganiseerd moet worden. Afgelopen week maakte burgemeester bekend dat de vuurwerkshows bij de Erasmusbrug, Nesselande en Hoek van Holland dit jaar niet doorgaan. Hij vind dat in het licht van de coronacrisis niet verantwoord.

Bij een alternatief kan er bijvoorbeeld worden gedacht aan shows met drones of lasers. Tijdens de eerdere lockdown dit jaar zagen we met Franchise Freedom op Bevrijdingsdag al hoe mooi dat kan zijn. Honderden drones zorgden voor spectaculaire beelden boven de stad. 

De lichtshow op 5 mei was toen tot kort van tevoren strikt geheim gehouden. Om te voorkomen dat grote groepen mensen zich langs de Maas zouden verzamelen waren slechts de direct betrokkenen en enkele media ervan op de hoogte gebracht. Het gevaar van een mensenmenigte zou ook komende jaarwisseling een probleem kunnen zijn. We hebben immers nog geen idee hoelang de huidige gedeeltelijke lockdown nodig gaat zijn. Burgemeester Aboutaleb vroeg afgelopen week herhaaldelijk aan alle Rotterdammers zich goed aan de nieuwe maatregelen te houden: ‘Laten we alles op alles zetten om enigszins normale feestdagen te kunnen hebben.’

Lees verder onder de foto.

Voor het eerst geldt er dit jaar ook een totaalverbod voor particulier vuurwerk in Rotterdam. Met het vuurwerkverbod wil Rotterdam verstoringen van de openbare orde terugdringen en zorgdragen voor een veilig en gezellig oud en nieuw voor iedereen.
De gemeente verwacht dat het vuurwerkverbod er ook toe zal leiden dat er minder vuurwerk in omloop zal zijn. Waardoor er minder overlast, minder schade, minder incidenten en minder letsel zal zijn. En dus ook minder druk op de hulpdiensten (politie, brandweer en ambulance).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden