<p>Willem van Wijk:" Ik vraag me serieus af of dit allemaal zomaar mag."&nbsp;</p>

Willem van Wijk:" Ik vraag me serieus af of dit allemaal zomaar mag." 

Willem ziet zichzelf overal op de foto na onschuldig gesprek over mondkapje met boa

Rotterdam - “Ik ben niet vies van aandacht, maar hier zitten haken en ogen aan die me helemaal niet lekker zitten. Ik word tot in België zonder mijn toestemming geplaatst en de fotobijschriften raken vaak kant noch wal. Ik word zelfs neergezet als iemand die probeert onder de maatregelen uit te komen en daarom bestraffend wordt toegesproken door een politieagent.” Nadat zijn hoofd vorige week prominent gebruikt werd als achtergrond voor een mondkapjesitem bij het tv-programma De Vooravond, haalt Rotterdambassadeur en stadgids Willem H. van Wijk plots ongevraagd alle media.

door Els Neijts

Willem mag zonder overdrijving een bekende Rotterdammer worden genoemd. Daardoor kreeg hij al meteen na de uitzending talloze berichten dat zijn hoofd weer ergens in de media was opgedoken. “Zoals Weet je al dat je in de Linda staat“, lacht de stadsgids tegen wil en dank. “Inmiddels ben ik al in de Volkskrant, het AD, de Linda, het Parool, de Telegraaf en bij de NOS gespot. Vaak meerdere malen. En in België voor zover ik weet in De Morgen en De Standaard. Die media betalen het ANP natuurlijk voor die foto. Geen idee hoeveel, maar zelf kan ik hem alleen krijgen als ik 25 euro per afdruk betaal. Misschien is dat voor de fotograaf, maar het blijft raar.”

Tekst gaat verder onder de foto.

De betreffende foto lag nog ‘op de plank’.

Toen de kersverse BN-er zich om uitleg tot het ANP wendde, kreeg hij als antwoord het bericht dat zijn foto onder het kopje vrije nieuwsgaring valt. De betreffende foto lag nog ‘op de plank’ bij het ANP. “Blijkbaar geldt hier de wet op de privacy niet en dat plaatje is ook nog ouwe koek”, benadrukt Willem. “Die foto is al gemaakt toen we in augustus die mondkapjesproef in de winkelstraten hadden. Toen maakte me dat niet zo uit. Ik was mensen aan het rondleiden en had met de boa’s - het was geen politie - een kort en vriendelijk gesprekje over waar de mondmaskerplicht nou precies gold.”

Nadat hij bij het ANP bot had gevangen, postte Willem nog een aantal extra berichten op zijn Facebookpagina. Daar kreeg hij talloze reacties, maar tot zijn teleurstelling niet van de presentatoren van De Vooravond, Fidan Ekiz en Renze Klamer, ook allebei Rotterdammers. “Ik heb Fidan een aantal keren expres nadrukkelijk getagd, maar helaas... Ik had in haar programma graag uitgelegd dat mijn gesprek met de boa’s totaal onschuldig was, én de vraag opgeworpen of dergelijke foto’s zomaar verkocht mogen worden aan andere media. Ik vraag me ook serieus af of die suggestieve én onware foto-onderschriften écht mogen.”

Wie Willem een béétje kent, weet dat hij alles voor de stad over heeft én heel plichtsgetrouw is. Meteen na de eerste lockdown fietste hij de benen uit zijn lijf om opbeurende initiatieven met elkaar in contact te brengen. Om soelaas te bieden tegen eenzaamheid, maar ook om de horeca een hart onder de riem te steken. Daar is hij meteen na het ingaan van de tweede lockdown weer mee gestart. “Ik heb de afgelopen dagen overal in de stad bij de horeca de nieuwste Smaak rond gebracht.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden