<p>De transformatie van Fenix I op Katendrecht won tal van prijzen, waaronder de Rotterdam Architectuurprijs 2019 (van zowel vakjury als publiek) en de ICONIC Award 2020 voor innovatieve architectuur. </p>

De transformatie van Fenix I op Katendrecht won tal van prijzen, waaronder de Rotterdam Architectuurprijs 2019 (van zowel vakjury als publiek) en de ICONIC Award 2020 voor innovatieve architectuur.

(Foto: Ossip van Duivenbode)

Fenix 1, de Lijnbaan, McDonalds op de Coolsingel: zó zet je een stempel op Rotterdam

Rotterdam - Architectenbureau Mei architects and planners heeft al heel wat gebouwen in de stad gerealiseerd of getransformeerd. Denk aan Fenix I aan de Rijnhaven, het McDonaldspand aan de Coolsingel en het Jobsveem pakhuis in het Lloydkwartier. Bij centrum voor architectuur OMI is er tot en met 21 november een expositie te zien met foto’s en schaalmodellen van diverse projecten.

Mei is een internationaal opererend en prijswinnend architectenbureau. Het bureau staat bekend om expertise op het gebied van herbestemming, gebiedsontwikkeling en innovatieve nieuwbouw concepten. De transformatie van Fenix I op Katendrecht won tal van prijzen, waaronder de Rotterdam Architectuurprijs 2019 (van zowel vakjury als publiek) en de ICONIC Award 2020 voor innovatieve architectuur. SAWA, het houten gebouw dat op de Lloydpier komt, is voordat het gebouwd is al genomineerd voor een prijs: de ARC20 Innovatie Award. De flat is zó groen ontworpen dat het de biodiversiteit in de wijk versterkt.

Of het nu gaat om de herbestemming van het vooroorlogse pakhuis Jobsveem, het in ere herstellen van De Lijnbaan of de nieuwbouw van de Schiecentrale, Mei geeft telkens een eigenzinnige invulling aan de verschillende tijdlagen in de stad.

Voor de tentoonstelling hebben Mei en OMI een selectie gemaakt van de Rotterdamse projecten die de veelzijdigheid van het werk en de werkwijze van het bureau laten zien; met maquettes van Studio Faber, recente foto’s van Ossip van Duivenbode en een tijdlijn die de projecten in een historische context plaatst. De tentoonstelling is tot stand gekomen als onderdeel van de Dag van de Architectuur Rotterdam in september, maar is nog steeds open voor publiek.

Mei in Rotterdam

De vooroorlogse groei van de haven en de wederopbouw van de stad zijn bepalend geweest voor de ontwikkeling van Rotterdam en beeldbepalend voor de architectuur in de stad. Mei geeft met hun ontwerpen een hernieuwde betekenis aan deze bepalende periodes uit de Rotterdamse geschiedenis. De karakteristieken van het industriële erfgoed worden ingezet en versterkt om eigentijdse gebouwen te realiseren.

Zo is aan de Rijnhaven Fenix I verrezen, een ‘galerijflat’ op de monumentale overslagloods waarin nu horeca en culturele instellingen zijn gevestigd. De transformatie en uitbreiding van het voormalige pakhuis St. Job en de elektriciteitscentrale in het Lloydkwartier tonen op een halve vierkante kilometer een miniportfolio van Mei: een combinatie van renovatie, herbestemming en vernieuwing.

De esthetiek is dan weer expressief, dan weer terughoudend, afhankelijk van het project, de locatie en de historie. Zo wordt de winkelpromenade De Lijnbaan in ere hersteld met de houten luifels en de gevels in oorspronkelijke grijstinten, terwijl voor de McDonald’s aan de Coolsingel een jaren zestig paviljoen is vervangen door een variant op een Amerikaanse diner, in glas en goud gehuld.

Tentoonstelling

De expositie ‘Rotterdam en Mei’ is gratis te bezoeken bij OMI aan de Schietbaanstraat 21. Openingstijden: donderdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur. Vanwege de coronaveiligheid mogen er maximaal zes bezoekers tegelijk naar binnen.

OMI geeft aan ondanks de gedeeltelijke lockdown gewoon open te zijn voor bezoek. Kijk voor eventuele aangepaste openingstijden en meer informatie over de expositie op de website van OMI (omirotterdam.nl) of op Facebook (nl-nl.facebook.com/OMIRotterdam).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden