<p>Met de Tramtour 2020 bracht RoMeO belangrijke stukken Rotterdams erfgoed uit de museumcollectie naar de Rotterdammers toe, als &lsquo;rijdend museum op straat&rsquo;. (Foto: Stichting RoMeO)</p>

Met de Tramtour 2020 bracht RoMeO belangrijke stukken Rotterdams erfgoed uit de museumcollectie naar de Rotterdammers toe, als ‘rijdend museum op straat’. (Foto: Stichting RoMeO)

FILMPJE

Rijdend museum rijdt niet meer, er is toch niemand meer op straat

Rotterdam - Er is niemand meer in de stad. En dus hebben de rondritten met de historische tram 15 geen enkele zin meer. Daar komt bij dat de Stichting RoMeO ook een verantwoordelijkheid heeft naar alle vrijwilligers, vaak al wat ouder en in de risicogroep. Dus zijn alle activiteiten stilgelegd, óók de restauratie van historische voertuigen in het Rotterdams Trammuseum aan de Kootsekade.

Door de nieuwste coronamaatregelen heeft Stichting RoMeO moeten besluiten voortijdig op te houden met de Tramtour 2020. Woensdag 14 oktober reed Lijn 15 voor het laatst. De rondritten met historische trams uit de grote collectie Rotterdams erfgoed die beheerd wordt door RoMeO waren in de afgelopen maanden het alternatief voor de beroemde ‘Hop on - Hop off’ Citytour Lijn 10. Lijn 10 kon in coronajaar 2020 al niet rijden door alle eerdere beperkingen.

Nu ligt alles dus stil. Een week eerder dan gepland. Maar ook op langere termijn zien we hoogstwaarschijnlijk geen historische trams meer in de stad. “Ik heb er ook voor de feestdagen een heel hard hoofd in”, vertelt John Krijgsman van Stichting RoMeO. “Het is gewoon niet meer verantwoord, ik snap dat wel. Wij werken ook met best veel mensen die in de risicogroep zitten. Uitbraken van het coronavirus onder onze vrijwilligers heb ik gelukkig nog niet gezien, wel mensen die uit voorzorg thuisbleven. Maar nu willen we geen enkel risico meer nemen. Je moet de problemen niet opzoeken door bijvoorbeeld dicht op elkaar te werken. En wat de rondritten betreft; er zijn toch geen toeristen meer in de stad. Dat was het hele jaar al zo, maar nu helemaal niet meer.”

De verhuur van museumtrams en -bussen is voorlopig ook gestaakt. Het Rotterdams Trammuseum aan de Kootsekade blijft in ieder geval tot voorjaar 2021 gesloten.

Met de Tramtour 2020 bracht RoMeO belangrijke stukken Rotterdams erfgoed uit de museumcollectie naar de Rotterdammers toe, als ‘rijdend museum op straat’. Daarnaast was het mogelijk te genieten van een stadsrondrit in een historische RET-tram. Afgelopen maanden reed de tram nog wel, met allerlei voorzorgsmaatregelen en van tevoren reserveren. Zaken als catering, en dus ook het hele hop on, op off-idee waren al gestopt.

Je hoeft de historische trams, en het trammuseum, niet helemaal te missen. Op het YouTube-kanaal van Stichting RoMeO staat een erg mooi filmpje!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden