Voltallige Rotterdams Junioren Orkest met deelnemers Orkestdag op het podium van De Doelen.
Voltallige Rotterdams Junioren Orkest met deelnemers Orkestdag op het podium van De Doelen. (Foto: Vereniging RJSO )

Beginnend muzikanten maken kennis met de Vereniging Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest

Rotterdam - Dit bericht is ingestuurd via ‘Schrijf mee’ op dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan daar zelf een bericht met foto plaatsen!

Afgelopen zaterdag 10 oktober organiseerde de Vereniging Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest speciaal voor beginnende muzikanten een Orkestdag. Zo’n 43 kinderen tussen 8 en 12 jaar maakten van de mogelijkheid gebruik om kennis te maken met de orkesten van de vereniging en om samen muziek te maken.

Na een introductie en gezamenlijke repetities gaven de deelnemers direct al een optreden in Grote Zaal van De Doelen samen met het Rotterdams Junioren Orkest. De dag werd afgesloten door het grootste orkest van de vereniging, het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest bestaande uit zo’n 60 muzikanten.

Kennismaking jonge muzikanten
Ieder jaar organiseert de vereniging een Orkestdag en richt zich hiermee muzikanten die al een tijdje viool, altviool, cello of contrabas spelen maar nog nooit in groter verband samen muziek hebben gemaakt. In samenwerking met SKVR en De Doelen was het doel dan ook om beginnende muzikanten te laten ervaren hoe het is om in een groot orkest te spelen.

Dirigent van het Rotterdams Junioren Orkest en het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest, Jim Roodnat: “Hier doe je het als vereniging uiteindelijk voor: jonge muzikanten samen laten spelen en laten ervaren hoe leuk en leerzaam dat is. We hopen dat veel deelnemers van de Orkestdag uiteindelijk hun weg weten te vinden naar een van de orkesten van onze vereniging. Ze zijn meer dan welkom.”

Vaste dirigent van het Rotterdams Jeugd Strijkers Ensemble, Eva van Ingen was ook erg enthousiast: “We hebben tijdens de Orkestdag alleen maar blije gezichtjes gezien. De jonge strijkers konden tijdens de Orkestdag op een leuke en laagdrempelige manier ervaren hoe het is om met een groot jeugdorkest te repeteren en mee te spelen. En het heeft gewerkt, want we hebben de volgende dag al direct nieuwe aanmeldingen gekregen.”

Livestream
Aangezien er vanwege de corona-maatregelen slechts 250 kaarten voor de Grote Zaal in De Doelen beschikbaar waren, konden ouders, grootouders en andere geïnteresseerden vanuit huis meekijken middels een livestream. De registratie heeft inmiddels al meer dan 1800 views op Youtube en is te bekijken via: http://bit.ly/Orkestdag2020

Corona-maatregelen
De Vereniging Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest is voorbereid op de nieuwe maatregelen tegen het corona-virus, die gisteren zijn aangekondigd. Veiligheid van de leden en begeleiders staat daarbij voorop.

Voorzitter Mark Lansbergen: "De komende tijd zullen we ervoor zorgen dat Rotterdamse kinderen ondanks alle maatregelen samen muziek kunnen blijven maken. Eerder dit jaar tijdens de lockdown hebben we dat ook gerealiseerd. Ik ben ervan overtuigd dat dat nu weer gaat lukken."

De Vereniging Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest
De belangrijkste doelstelling van de Vereniging Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest is: jonge mensen te laten kennismaken met klassieke symfonische muziek en ze het plezier van samenspelen in orkestverband laten ervaren. De vereniging bestaat uit Young Rijnmond Strings, het Rotterdams Jeugd Strijkers Ensemble, het Rotterdams Junioren Orkest, het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest en het Rotterdams Studenten Orkest. Voor meer informatie over de verschillende orkesten en de audities, bezoek de website van de Vereniging Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest: www.rjso.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden