Foto: stockfoto

Rotterdam krijgt locaties voor islamitische en hindoestaanse uitvaarten

Rotterdam - De gemeente heeft twee locaties op het oog die als laatste rustplaats kunnen worden ingericht voor islamitische en hindoestaanse Rotterdammers. Komende tijd wordt voor beide een haalbaarheidsonderzoek gedaan.

Er is onder verschillende geloofsgemeenschappen in Rotterdam een grote behoefte aan een eigen begraafplaats of uitvaartplek, zo wijst onderzoek uit van de Taskforce Begraven en Cremeren. Deze Taskforce bestaat uit mensen met verschillende religieuze achtergronden, vertegenwoordigers van verschillende levensbeschouwelijke organisaties en de gemeente.

Begraafplaats aan de Maeterlinckweg

Tot nu toe heeft Rotterdam geen zelfstandige islamitische begraafplaats. De gemeente bekijkt hiervoor een locatie aan de Maeterlinckweg in Rotterdam-Zuid. De gemeente doet dit onderzoek in samenwerking met onder andere de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR). Het onderzoek is naar verwachting in oktober 2021 afgerond.

De beoogde locatie aan de Maeterlinckweg bestaat uit een bosplantsoen, is volledig omringd door water en niet toegankelijk voor publiek. Er zijn geen woningen in de directe nabijheid. Onderdeel van het haalbaarheidsonderzoek is ook de afwikkeling van het verkeer.

Uitvaartplaats aan de Delftse Schie

Ook de hindoegemeenschap en de liberaal joodse gemeenschap in Rotterdam hebben behoefte aan een eigen plek voor uitvaarten, zo blijkt uit onderzoek van de Tasforce. De hindoegemeenschap wil graag een vaste uitvaartplaats aan stromend water, waar hindoe-uitvaarten ongestoord kunnen plaatsvinden. De vertegenwoordigers van de hindoegemeenschap hebben een voorkeur voor een as-uitstrooiplaats bij een steiger aan de Delftse Schie, vlakbij de begraafplaats Hofwijk. De gemeente ondersteunt deze wens en gaat onderzoek doen naar de haalbaarheid van een as-uitstrooiplaats op deze locatie. In het eerste kwartaal van 2021 moet duidelijk zijn of hier een uitvaartplaats kan komen.

Voor de liberaal joodse gemeenschap wordt nog gezocht naar een locatie voor een eigen begraafplaats.

Uitvaart in eigen cultuur en traditie

‘Elke Rotterdammer, met welke geloofsovertuiging dan ook, moet in Rotterdam een laatste rustplaats kunnen vinden, met een uitvaart overeenkomstig de eigen cultuur, tradities en gebruiken’, aldus wethouder Bert Wijbenga (integratie en buitenruimte). ‘Als we verwachten dat iedereen vanaf het eerste begin meedoet in onze Rotterdamse samenleving, dan is het niet meer dan logisch dat je hier ook je laatste rustplaats kan vinden’, zo meldt ook het coalitieakkoord 2018-2022.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden