<p>Theatergroep Powerboat, Bas Kortmann en Fokka Deelen voor paviljoen NOA in het Semiramispark. (Foto: Annemarie van der Ploeg)&nbsp;</p>

Theatergroep Powerboat, Bas Kortmann en Fokka Deelen voor paviljoen NOA in het Semiramispark. (Foto: Annemarie van der Ploeg) 

(Foto: Annemarie van der Ploeg)

Waterval in Oosterflank zet mensen aan het denken

Rotterdam - In het Semiramispark in Oosterflank is sinds kort een waterpaviljoen met waterval te vinden genaamd ‘NOA’ (Nomadic Overnight Aquatecture). Het staat op een plek die 6 meter onder de zeespiegel ligt en is een ontmoetingsplek en cultuurpodium, dat bezoekers uitdaagt om stil te staan bij de gevolgen van klimaatverandering. Het geheel is opgezet door Theatergroep Powerboat, opgericht door Bas Kortmann en Fokka Deelen.

door Annemarie van der Ploeg

“De gemeente had ons gevraagd om een festival te organiseren in de Oosterflank, maar door uitstel en daarna de lockdown ging het niet door”, vertelt Fokka Deelen. “Dus schreven we een alternatief, dat een maand kon blijven staan. In die maand konden we met kleine groepjes mensen toch iets doen. We maakten er een voorstelling bij en dit was goed te doen binnen de coronaregels, met 30 personen op anderhalve meter afstand. We hebben de financiën geregeld en het paviljoen, waar voorstellingen en workshops gegeven worden, staat er.”

Ontwerper Bas Sala geeft waterworkshops bij het paviljoen. Sala is de bedenken van De Slimme Regenton die water opslaat en tevens verbonden is met het internet. Een soort buienradar, die waarschuwt als er een hoosbui aankomt. De ton leegt zichzelf dan zodat er weer water in kan om te voorkomen dat het riool overbelast raakt.

NOA vestigt de aandacht op het feit dat men hier zes meter onder de zeespiegel woont. “Het is natuurlijk heel bijzonder dat het hier een hele diepe polder is, de diepste bebouwde polder van Europa”, zegt Bas Kortmann. “Dat is apart maar ook een spannende situatie. We kunnen zeker nog twintig, dertig jaar de boel prima droogpompen, maar we hebben wel de hulp van bewoners nodig bij het omgaan met die stortbuien. Minder stenen, meer regentonnetjes, groene daken, dat zijn allemaal oplossingen. Met het project laten we de mensen nadenken over wat ze nu kunnen doen.”

De voorstelling bestaat uit twee delen. Deelen: “Je begint in de wijk met een audiotour en hoort een verhaal over een koningin die hier wil blijven en een prins die weg wil gaan. Het is in 2100, dus het water zal dan gestegen zijn. De koningin zegt dan: ‘Help mij om de prins te overtuigen dat we moeten blijven.’ Daarna vertellen bewoners over de wijk. Tenslotte kom je bij het paviljoen, waar de koningin en prins nog steeds van mening verschillen. De voorstelling eindigt in de realiteit. Dan gaat de waterval aan en gaan wij het gesprek aan met de mensen: ‘We zijn nu hier, het is niet 2100 en wij kunnen nog wat doen, maar wat zullen we doen?’.”

Kortmann besluit: “De voorstelling, een sprookje, is geschikt voor alle leeftijden. Het is niet bedoeld om de mensen angst aan te jagen. Iedereen kan echt met een gerust hart gaan slapen. Maar het is belangrijk om na te denken over de toekomst.”

Het 9 meter hoge paviljoen blijft staan tot en met 23 oktober. Meer informatie en kaarten via: noa-pavilion.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden