<p>&#39;Ik zit nooit zonder materiaal, en er komt nog dagelijks van alles bij door die vijf stemmen in mijn hoofd.&#39;</p>

'Ik zit nooit zonder materiaal, en er komt nog dagelijks van alles bij door die vijf stemmen in mijn hoofd.'

Scheuren met Jack Kerklaan: ‘Uitslapen doe ik wel als ik dood ben’

Rotterdam - Jack Kerklaan vindt dat je stadsgrenzen ruim moet zien. Zo lang je 010 in je kengetal hebt staan, kun je op zijn nooit aflatende enthousiasme rekenen. Zelfs als je je vaste lijn al decennia geleden hebt opgedoekt. Daar is ook zijn scheurkalender voor 2021 op gebaseerd. Jack kan putten uit zo’n 60 antieke multomappen vol plaatjes, weetjes en oneliners over onze regio. “Ik speel graag in op het hysterisch historisch regiogevoel.”

door Els Neijts

Kerklaan timmerde decennia lang aan de reputatie van ‘die razende RTV reporter met dat totaal eigen taalgebruik’. Je kunt het zo gek niet bedenken of hij verzint waar je bij staat een Kerklaansiaans synoniem voor alles wat hij waarneemt. “Ik heb altijd losse blaadjes bij me waarop ik alles wat me overkomt en wat ik tegenkom in mijn eigen oneliners opschrijf. Ik heb ook iets met koffietafelboekjes van twee euro maken, rondleidingen houden én natuurlijk gekkigheid. Zo heb ik ooit t-shirts laten bedrukken met Nee heb je, een soa kun je krijgen. Dat is een tikje ordiflair maar het bekt zo lekker Rijnmonds.”

Inmiddels presenteert Jack uiteenlopende evenementen, zet hij zich in voor goede doelen en geeft hij nog steeds rondleidingen tot in de gekste uithoeken. “Je kunt me in principe rustig met een bedrijf de Maasvlakte op sturen zonder dat het saai wordt. Maar ik neem je ook graag mee naar iconische ijkpunten in Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen of Maassluis. Ik hou er ook erg van om op sentimental journey te gaan. Laatst nog met Annemarie Oster, de dochter van acteur, regisseur, directeur en producer Guus. Haar vader was een geboren Rotterdammer, dus zij kwam even bij me op ‘bijles’. Vaak worden die rondleidingen een ware uitwisseling. Rotterdam is de New Yorkste stad van Europa!”

Deelnemers aan Jacks rondleidingen vroegen hem al lang geleden vaak om iets tastbaars. Om mee naar huis te nemen. “Daardoor is de eerste kalender er gekomen. Al die bewaarde blaadjes kwamen prima van pas. Ik zit nooit zonder materiaal, en er komt nog dagelijks van alles bij door die vijf stemmen in mijn hoofd. Uitslapen doe ik wel als ik dood ben.”

Jacks kalender telt altijd 320 pagina’s, geen 365. “De weekenden moeten pagina’s delen. Anders past hij niet door je brievenbus en wordt versturen veel te duur. Waarschijnlijk hang ik daardoor op alle continenten. Ik houd de prijs graag op een mooi rond tientje, want ik hoef er niet op binnen te lopen. Als geld rolt, rolt het toch maar achter je aan. En origineel zijn, ach... Wie is er nog origineel? Als je ziet wat er allemaal bij Donner ligt.”

Om toch uit de kosten te komen levert Jack zijn kalender aan bedrijven in een gepersonaliseerde oplage. Particulieren kunnen hem ook rechtstreeks bij zijn uitgever bestellen. “Wie iets weet wat in de kalender thuis hoort, kan me dat ook via Goos reclamemakers, sponsor van Sparta!, laten weten. Wat ik niet kwijt kan, gooi ik wel op social media!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden