<p>De woningen in de oude cellenvleugels en kapel van de Noordsingelgevangenis werden als eerste opgeleverd en worden nu bewoond.</p>

De woningen in de oude cellenvleugels en kapel van de Noordsingelgevangenis werden als eerste opgeleverd en worden nu bewoond.

(Foto: Nynke Vermaat)

Aan de Noordsingel wonen geen criminelen meer, maar stelletjes en gezinnen

Rotterdam - “Behalve de tralies bij de ramen en de muren om het terrein merk je eigenlijk niet meer dat het een gevangenis was”, zegt Wendy, een van de nieuwe bewoners van de oude Noordsingelgevangenis. Na jarenlang strippen, heropbouwen en renoveren, werden dit jaar de eerste woningen in de Tuin van Noord, zoals het gebied is gaan heten, opgeleverd. Nu wonen er stelletjes en gezinnen in plaats van criminelen.

door Nynke Vermaat

Helemaal af is de Tuin van Noord nog niet. Wie door een van de poorten de gevangenismuren binnenstapt, mag zijn kaplaarzen wel aantrekken. Het terrein is één grote modderbak, op de groene postzegeltuintjes bij de voordeuren na. Een vrouw met een kinderwagen heeft wat moeite met het wegdek, maar niet lang meer. Dit jaar nog worden er asfaltweggetjes aangelegd. De rest van het terrein wordt groen.

Dat er al mensen binnen de muren wonen, is vooral te zien aan gazonnetjes die hier en daar bedekt zijn met tuinmeubilair, fietsen en kinderspeelgoed. Een bezorger komt met drie HelloFresh-pakketten aan en gaat naar eigen zeggen ‘op avontuur’ naar de juiste huisnummers. Een boodschappenbezorger van AH in zijn kielzog.

“Het is hier net een vakantiepark”, zegt Laura van der Hoek. “Binnen de muren hoor je haast niks van de omgeving. Dat geeft het iets dorps.” Samen met haar twee puberzoons en man verhuisde ze van Geervliet naar het gevangeniscomplex. Ze kozen voor een van de ‘halswoningen’, tussen de voormalig cellenvleugels en het panopticum. Ze zijn er halverwege september komen wonen, maar hebben daarvoor al veel geklust aan hun woning. “We hebben bijna drie jaar moeten wachten op deze woning, maar dat was het waard. Zoiets unieks kom je verder niet tegen.”

Agnieszka en Pascal de Jonge wonen met hun dochtertje al sinds mei in hun woning in een van de vier cellenvleugels. Zij zagen het terrein veranderen van bouwput naar een aangename plek. “Het zand was het vervelendst. Je loopt het naar binnen en het waait door de roosters naar binnen. Het zit overal in je huis”, zegt Agnieszka. “Het gemak van je auto letterlijk voor je huis parkeren hebben we niet meer, maar ik kijk ernaar uit dat het af is”, zegt Pascal.

De twee zijn blij dat ze van Blijdorp hierheen zijn verhuisd. “Iedereen is hier ongeveer dezelfde leeftijd en met kinderen. Het is een community aan het worden”, aldus Agnieszka. “En er zijn hier geen auto’s, dus onze dochter kan hier makkelijk buitenspelen”, vertelt Pascal. “Toen al dat zand er nog lag gaven we haar een emmertje en een schepje en klaar. Dat was dan weer een voordeel van dat zand.”

Bouw gaat gewoon door

Het gevangeniscomplex uit 1872 bestond uit vier cellenvleugels met 340 cellen, waaronder een vrouwenvleugel, en een Huis van Bewaring voor mensen die in voorlopige hechtenis hun straf afwachtten. Het Gerechtsgebouw direct aan de Noordsingel is later gebouwd, in 1899. In dit deel huren bedrijven nu kantoorruimtes.

In de cellenvleugels zijn 111 woningen gemaakt. Hiervoor is alles gesloopt, behalve de buitenmuren. In de kapel (ook wel ‘de bajeskerk’) zijn 8 woningen gemaakt. Het Huis van Bewaring wordt gesloopt en vervangen door een nieuw appartementencomplex. In de panden rond de Hofpoort en de Vrouwentuin wordt ook nog gewerkt aan woningen. In het Notarieel Archief (naast het Gerechtsgebouw) komt horeca. Het terrein rondom alle woningen wordt een openbare buurttuin.

Het Rijksvastgoedbedrijf verkocht het complex in 2011 voor 4,65 miljoen euro aan HD Projectrealisatie en BAM Woningbouw Rotterdam.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden