<p>&nbsp;Ik kan niet terug naar Syri&euml;, want alles is weg: mijn huis, mijn diploma, mijn man. Ik moet hier dingen weer opbouwen en Women Connected helpt me daarbij. (Foto: Anne Klapmuts)</p>

 Ik kan niet terug naar Syrië, want alles is weg: mijn huis, mijn diploma, mijn man. Ik moet hier dingen weer opbouwen en Women Connected helpt me daarbij. (Foto: Anne Klapmuts)

ROTTERDAMMER VAN DE WEEK

Het verdriet én het nieuwe leven van Faehaa Jandali: ‘Sommige mensen moesten huilen’

Rotterdam - Faehaa Jandali vluchtte vier jaar geleden met haar kinderen uit Syrië naar Nederland. Door de oorlog is haar hele familie uit elkaar gevallen. Dit verhaal vertelt Faehaa tijdens de voorstelling Stille Heldinnen van Women Connected. “Ik krijg zoveel goede reacties, sommige mensen moeten zelfs huilen.” Women Connected is een netwerk van Rotterdamse vrouwen met verschillende culturele achtergronden. Samen maken ze theatervoorstellingen waarin ze zichzelf openstellen. Faehaa is deze week onze Rotterdammer van de Week!

door Anne Klapmuts

Hoe ben je bij Women Connected terecht gekomen?

“Toen ik twee jaar geleden bij Stichting Thuis Rotterdam was, zag ik een boekje van Women Connected liggen. Het sprak me aan, omdat ik graag Nederlands wilde leren. Ik dacht meteen ‘dit is de perfecte plek’. De groep is zo goed voor me, we zijn als een familie geworden. Tijdens de repetities zijn we heel open, we delen onze intieme en soms moeilijke verhalen met elkaar. Maar we hebben ook heel veel lol, we dansen, maken muziek. Hierdoor hebben we natuurlijk een hele sterke band gekregen. We spreken elkaar ook naast de repetities, sommige vrouwen komen bij me thuis. Iedereen heeft een andere achtergrond en cultuur.”


Welk verhaal vertel jij tijdens de voorstelling Stille Heldinnen?

“Mijn stuk gaat over mijn familie die door de oorlog uit elkaar is gevallen. Vroeger waren we altijd gezellig met de hele familie bij elkaar, we aten samen, vierden verjaardagen en feestdagen. Toen de oorlog kwam, moesten we vluchten en is iedereen ergens anders heen gegaan. Mijn moeder woont nog in Damascus, ik heb een broer in Duitsland en weer andere familieleden wonen in Turkije en Libanon. Mijn man is tijdens de oorlog kwijtgeraakt. Hij ging naar de winkel om koffie te kopen en is nooit teruggekomen. Dat is nu acht jaar geleden, ik weet nog steeds niet waar hij is.”


Hoe was het om naar Nederland te komen?

“Ik ben naar Nederland gevlucht voor de veiligheid van mijn kinderen. Ik heb drie kinderen: twee dochters en een zoon. Ook heb ik de zoon van mijn zus meegenomen, zij is later ook naar Nederland gekomen. Toen ik tien maanden in Nederland was, we zaten nog in een AZC, is mijn vader overleden. Ik kon geen afscheid van hem nemen, dat was heel verdrietig. Maar Nederland is heel goed voor ons. Het is hier veilig.”


Voelen je kinderen zich al thuis hier?

“Voor mijn kinderen is hier hun leven. Ze hebben veel vrienden en gaan hier naar school. De oudste van 23 zit op het MBO en de andere twee, van 17 en 13, zitten op de middelbare school. Ze willen alleen terug naar Syrië voor vakantie en om de familie te zien, dat kan nu natuurlijk niet. Ook voor mij is het leven nu hier. Ik kan niet terug naar Syrië, want alles is weg: mijn huis, mijn diploma, mijn man. Ik moet hier dingen weer opbouwen en Women Connected helpt me daarbij. In Syrië heb ik biologie gestudeerd en werkte ik in een laboratorium. Zo nam ik bijvoorbeeld bloed af en onderzocht ik dat met een microscoop. Ik hoop hier een stage te vinden, maar dan moet mijn Nederlands eerst iets beter worden. Ik zit op Nederlandse les, maar het is wel moeilijk. Er zijn zoveel woorden en vervoegingen en sommige woorden hebben dezelfde betekenis.”


Op welke manier vertel je dit verhaal tijdens de voorstelling Stille Heldinnen?

“Tijdens mijn stuk in de show hoor je muziek met daarover met mijn verhaal, ingesproken door mijn dochter. Ze vertelt over mijn vader, onze grote familie met negen kinderen. En hoe uiteindelijk de oorlog ons leven in Damascus verwoest. Bij deze muziek spelen we een choreografie waarin we het verhaal spelen. Ik speel mijn vader, mijn zus speelt mijn moeder en andere vrouwen onze broers en zussen. In maart stonden we voor het eerst op het podium in Theater Rotterdam. Ik kreeg zulke mooie reacties, sommige mensen moesten huilen. Ook waren er andere mensen uit Syrië die het verhaal natuurlijk heel goed herkennen.”


De voorstelling Stille Heldinnen is op vrijdag 16 oktober in Theater Zuidplein te zien. Tickets kun je bestellen via theaterzuidplein.nl. Elke tweede dinsdag van de maand houdt Women Connected een openbare repetitie in de foyer van Theater Zuidplein. Wil je meedoen? Meld je dan aan via info@womenconnected.nl of stuur een appje naar 06-51934550.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden