<p>Alek Dabrowski, in Caf&eacute; Timmer.</p>

Alek Dabrowski, in Café Timmer.

Alek Dabrowksi schrijft boek over drinken, de kroeg, vrijheid en vertrutting

Rotterdam - ‘De vrijheid van drinken’ heet het nieuwe boek van Rotterdammer Alek Dabrowski met illustraties van Gemma Plum. Alek neemt je mee op zijn kroegbezoeken door de jaren heen, door voornamelijk Rotterdam; een enkel uitstapje naar het Russische Sint Petersburg - toen nog Leningrad - en Renesse daar gelaten.

door Mark Boninsegna

Wat opvalt is de complete vrijheid en het niet oordelen van Alek over de gebeurtenissen die hij in het boek beschrijft. Hij is dan ook niet heel erg blij met de vertrutting van Nederland en Rotterdam in het bijzonder. Wat er vroeger in de kroegen gebeurde, dat zou niemand meer voor ogen kunnen houden. Sterker nog, als onze burgervader Aboutaleb er van zou horen, dan zouden deze kroegen binnen de minuut moeten sluiten.

Veel van de verhalen in het boek zijn begonnen als columns in internetkrant ‘Vandaag & Morgen’. Nadat Alek zijn eerste ‘verhaaltje’, zoals hij het zelf zegt, opstuurde naar hoofdredacteur en legendarisch journalist (inmiddels overleden), Jim Postma, publiceerde deze het zonder zijn medeweten op de internetkrant. “Ik kwam op een borrel waar veel mensen van die krant aanwezig waren en opeens kreeg ik van iedereen commentaar op dat stuk. Toen bleek dat het eerder die week gepubliceerd was”, vertelt Alek.

Tekst gaat verder onder de foto.

Luc Dabrowski, in Café Timmer.

Het boek is ook een beetje een eerbetoon aan Aleks vader: Luc Dabrowski. Zijn stamkroeg was Café Timmer op de Oude Binnenweg. Op een van de eerste pagina’s in het boek zie je Luc in 1972 met een tevreden hoofd met een glas bier naar de lezer proosten in zijn stamkroeg. De foto is gemaakt door de bekende Rotterdamse kunstenaar en fotograaf Wim de Boek.

Rex

In ‘De vrijheid van drinken’ komen zoveel verhalen voor over even zoveel kroegen en nachtclubs (zelfs de oude sexbioscoop de Rex wordt vereerd met een niets onthullend verhaal), dat ik nieuwsgierig ben naar Aleks favoriete kroeg. “Een echt favoriete kroeg heb ik nooit gehad, maar in de Consul kwam ik heel vaak. Die is alweer tien jaar dicht, maar daar kon gewoon alles. Er kwam ook een heel gemengd publiek en ondanks alles, was er eigenlijk nooit echt veel rotzooi. Dat vond ik wel een goede mix.”
Ondanks al die Rotterdamse verhalen, ben ik ook wel erg nieuwsgierig naar dat verhaal uit Leningrad, de stad uit de oude Sovjet Unie. “We waren daar vanuit de universiteit en we wilden op een avond wel wat gaan drinken. Op straat was alles donker, geen reclames en het was koud.”

Militairen en hoeren

“Bij navraag in het hotel waar we konden gaan drinken, bleek dat er een feestje die avond in de ontbijtzaal zou zijn. Daar konden we wel proberen om binnen te komen. Dus toen we daar binnenkwamen, was iedereen gewoon totaal lam. Het was ongelooflijk. Maar er waren ook militairen met wapens bij en politieagenten en hoeren. En alles lag maar op de grond over elkaar heen en liep er weer iemand met zijn geweer te zwaaien. Het was echt een heel andere wereld.”


Alek presenteert zijn boek op 16 oktober in de Doelen. Door de coronamaatrdegelen zijn er twee presentaties, om 17.00 uur en 18.15 uur. Aanmelden verplicht door middel van een mailtje naar devrijheidvandrinken@gmail.com. Mocht je er toch niet bij kunnen zijn dan kun je zijn boek ook die dag kopen en laten signeren tussen 13.00 en 16.00 in boekhandel Van Gennep.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden