Leerlingen uit groep 6 van de Elisabethschool brengen groenafval naar de composthoop in de lestuin.
Leerlingen uit groep 6 van de Elisabethschool brengen groenafval naar de composthoop in de lestuin. (Foto: Marianne Bissegger)

De juf ligt op de grond, is dat afval?

Rotterdam - Dit bericht is ingestuurd via ‘Schrijf mee’ op dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan daar zelf een bericht met foto plaatsen!

De kinderen van de Elisabethschool en OBS de Globe deden van 5 tot en met 9 oktober mee aan de Dag van de Duurzaamheid Onderwijs. Ze bouwden binnen de lessen van Rotterdam Vakmanstad een nieuw wormenhotel, zetten afvalbakken neer om afval te scheiden, bouwden met recycle techniek en discussieerden vooral over de vraag: “Wanneer is iets afval?”  

In de lessen die Vakmanstad wekelijks geeft op de Elisabethschool en OBS de Globe was de Dag van de Duurzaamheid prominent aanwezig. De kinderen uit groep 3 tot en met 8 leerden afval scheiden in de kookles, composteren in de lestuin, recyclen bij techniek en afval herkennen bij filosofie. Want als de juf op de grond gaat liggen, is dat dan ook afval? 

Alles in dezelfde prullenbak gooien tijdens het koken past niet bij de duurzame leefstijl die Vakmanstad de kinderen wil aanleren. Voor de Dag van de Duurzaamheid zijn in de leskeukens daarom nieuwe afvalbakken neergezet om het afval te scheiden. Nu leren kinderen wat plastic, papier en GFT is en waarom we dat scheiden. De bak met groente- en fruitafval brengen zij zelf naar de lestuin. Daar staan de composthoop en een nieuw wormenhotel.

Groep 8 bouwde het nieuwe wormenhotel in de tuinles en kreeg de belangrijke taak om goed voor de wormen te zorgen. Die taak werd uiterst serieus genomen. De kinderen leerden wat de wormen lusten en wat wel en niet goed voor ze is. Nu staat er een wormentoren van vier etages waar de wormen heerlijke voedzame compost van het afval uit de keuken maken.

De kleinere kinderen leerden welke opruimers in de natuur leven: pissebedden, duizendpoten, kevers en aaltjes. Die bodemdieren zijn dus hartstikke belangrijk! En alles wat zij niet op kunnen eten, moet de mens opruimen. Want anders gaat dat afval zwerven en daar kunnen dieren in verstrikt raken of nog erger, erin stikken! Samen met de juf gingen de kinderen buiten op pad om het zwerfafval op te ruimen, ondertussen druk pratend over wat er gebeurt met de dieren die dat afval eten.

In de techniekles werd duidelijk dat afval ook een grondstof kan zijn voor nieuwe producten. Wat kan je doen met lege petflessen en een stuk touw? Met veel enthousiasme ging groep 7 aan de slag om plantenbakken te maken. En het bleek nog een hele uitdaging om de petflessen door te knippen en een netje te knopen om de bak op te kunnen hangen.  

Er was één vraag die door alle lessen heen terugkwam: “Wanneer is iets dan afval?” Daar mochten de kinderen in de filosofieles wat langer over nadenken. Midden in de kring keerde de juf een vuilniszak vol afval om en stelde de vraag of dit afval is. Volgens de klas wel, want alles wat uit een vuilniszak komt is afval. Het is afval als het vies is en als het op de grond heeft gelegen. Prompt ligt de juf tussen het afval op de grond: “Ben ik nou afval?” “Neeeee!” “Nou, wanneer is iets dan afval?”

Kijk voor meer informatie over deze lessen op www.vakmanstad.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden