<p>Charlotte van Otterloo in haar &#39;vitrine feestje&#39;. De knikkerlift en draaimolen bewegen wanneer kijkers voor de sensoren bewegen. (Foto: Nynke Vermaat)</p>

Charlotte van Otterloo in haar 'vitrine feestje'. De knikkerlift en draaimolen bewegen wanneer kijkers voor de sensoren bewegen. (Foto: Nynke Vermaat)

(Foto: Nynke Vermaat)

Zoete fantasiewereld

Rotterdam - Een knikkerlift die begint te bewegen als je voor de sensor komt, net als de knalblauwe mini-draaimolen. In een bos in alle kleuren van de regenboog staat een mini-Euromast. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet in de zoete fantasiewereld die Charlotte van Otterloo (40) maakte voor een van de vitrines op de Lijnbaan.

door Nynke Vermaat

“Ik wil mensen verwonderen, ze even uit het dagelijkse leven halen”, vertelt Van Otterloo. “Winkelend publiek is niet op zoek naar zoiets, dus is het een cadeautje als ze het tegenkomen. Mensen worden er blij van. Die verwondering en verrassing zitten er wel in.”

Sinds deze zomer staan er drie glazen vitrines op de Lijnbaan. Eigenlijk staan ze er wéér, want vroeger had het winkelgebied ook al zulk soort vitrines. Winkeliers gebruikten die toen om hun waar in aan te prijzen en klanten te verleiden. Nu zijn het ruimtes geworden voor exposities die innovatief, interactief en verrassend zijn.

Van Otterloo is geknipt voor deze klus. Ze maakte al verschillende installaties waar het publiek interactie mee kan aangaan. “Voor NEMO in Amsterdam maakte ik machines waarin, als je ze in werking zet, een paard galoppeert, vogels vliegen en een skelet fietst.” Ook maakte ze ‘Dromoscopen’: een soort bollen waar je je hoofd in kunt steken om vervolgens in een andere wereld terecht te komen. Een onderwaterwereld bijvoorbeeld. De Dromoscopen hebben op vijfentwintig verschillende plekken in de stad gestaan en staan nog steeds wel eens op festivals.

Groot kind
“Ik maak bijna altijd dingen voor kinderen”, vertelt Van Otterloo. “En voor volwassenen met een sterk innerlijk kind”, voegt ze lachend toe.

Met haar eigen innerlijke kind zit het wel goed, ook in het dagelijks leven. “Ik vind het fijn om het leven heel speels te benaderen en me over dingen te verwonderen. Gisteren nog heb ik bijvoorbeeld een speurtocht uitgezet voor een vriendin. En ik ben me aan het inlezen over automotoren. Dat is gewoon freaking magie man! Auto’s zijn vanzelfsprekend geworden, maar eigenlijk is het heel bijzonder wat er onder die motorkap gebeurt.”

Het heeft even geduurd voor Van Otterloo ontdekte dat installaties maken het helemaal voor haar was. “Eigenlijk wist ik heel jong al wat ik wilde doen. Toen ik 11 was heb ik eens een brief aan de Donald Duck geschreven waarin ik vertelde dat ik tekenfilms wilde maken en dat ik een idee had voor een attractie in Disneyland”, lacht ze om zichzelf. “In die attractie moest je dan op een rijtje in een achtbaan zitten, die heel snel opzij bewoog langs de frames van een tekenfilm. Dus terwijl je alle kanten op ging, kon je een film kijken.”

Maar die droom om attracties en tekenfilms te maken is ze lang uit het oog verloren. “Ik heb eerst voor directiesecretaresse gestudeerd en ben daarna grafische vormgeving gaan doen aan het Grafisch Lyceum. Pas toen ik audiovisuele vormgeving ging studeren aan de Willem de Kooning Academie heb ik het weer gevonden. Toen heb ik veel animaties gemaakt en gaandeweg ben ik meer met installaties aan de slag gegaan.”

Volgende vitrines
Vanaf 1 november komen er nieuwe werken in de vitrines op de Lijnbaan, waaronder weer van Van Otterloo. “Eén ontwerp is in opdracht van het gemeentearchief. Die willen graag de bijzondere zomer van 1970 behandelen, toen Feyenoord de Wereldcup won, er een kabelbaan over de Lijnbaan ging en ‘Woodstock’ aan de Kralingse Plas werd gehouden. In de andere vitrine komt een winters landschap waar je onder de grond kunt kijken”, verklapt Van Otterloo. “En het oude gooi ik natuurlijk niet weg. Die houd ik als corona-proof project.”

Samenwerking
Charlotte werkt samen met anderen om haar werken bewegend te krijgen. Voor deze vitrine heeft Fabio Thomaz het houtwerk voor de knikkerlift op zich genomen en hij hielp bij de ontwikkeling. ProtoProto ging over de sensoren van de bewegende elementen.

Kijk voor meer ook eens op: charlottevanotterloo.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden