<p>De beeldenroute aan de Westersingel, aan de overkant zie je de Mauritsweg. (Foto: Tino van den Berg/Make It Happen)</p>

De beeldenroute aan de Westersingel, aan de overkant zie je de Mauritsweg. (Foto: Tino van den Berg/Make It Happen)

(Foto: )

Klassieke Rotterdamse instinker: ‘Wat is de Westersingel en wat is de Mauritsweg?’

Rotterdam - Het is een echte Rotterdamse klassieker. Een instinker. Zó klassiek dat we het zelf ook niet doorhadden toen we het vorige week in De Havenloods over Westersingel hadden in plaats van Mauritsweg. Zowel verslaggever Cathelijne Beijn als eindredacteur Emile van de Velde had de verwisseling totaal niet in de gaten. Het enige dat ons over onze schaamte heen hielp, was de wetenschap dat heel veel Rotterdammers deze fout maken...

door Emile van de Velde

In De Havenloods van vorige week stond een interview met John Segeren van herenmodewinkel ‘Jan Segeren’. John was vrijdag 9 oktober jarig, hij werd 75 jaar. Omdat hij zelfs op die respectabele leeftijd nog lang niet van plan is te stoppen met zijn legendarische zaak, gingen we langs. Aan de Mauritsweg. En dus niet aan de Westersingel! Op de website konden we onze verspreking nog herstellen, in de papieren krant niet meer.

Het is een veel gemaakte fout in Rotterdam. Het komt vast omdat de singel tussen de twee straten Westersingel heet. Maar de ene kant is dus Mauritsweg (en verderop Eendrachtsweg) en alleen de andere kant heet Westersingel. Voor de duidelijkheid: vanaf Rotterdam Centraal gezien ligt de Westersingel rechts van het water, en de Mauritsweg links. Of...euh... was het nou tóch andersom???

“Ik zei het zelf ook een keer tegen een vriendin: ‘Dan zie ik je op de Westersingel’. We gingen naar Kaapse Maria... Toen werd ik er op gewezen dat dat toch echt op de Mauritsweg is.” Aan het woord is Freek Kilsdonk. Híj zou het verschil toch moeten weten, Kilsdonk is secretaris van de Rotterdamse straatnamencommissie. “Als je eenmaal aandacht aan deze verwarring geeft, vergeten mensen het nooit meer.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Links de Westersingel, rechts de Mauritsweg met onder meer Calypso en de Pauluskerk. (Foto: Make It Happen)

Kilsdonk legt uit dat je eerst de Wasbleeklaan had, aan de westgrens van Rotterdam, daar zaten washuizen en blekerijen. Later werd die straat aan de noordkant vernoemd naar Prins Maurits, stadhouder van Holland, en aan de zuidkant waarschijnlijk naar herberg de Eendracht; de Eendrachtsweg dus. Toen Rotterdam vanaf half negentiende eeuw singels kreeg, was de Westersingel de eerste. Veel andere singels kregen aan beide kanten dezelfde straatnaam (denk aan Noordsingel, Heemraadssingel, Lange Hilleweg). Maar... de Mauritsweg had alle opeenvolgende huisnummers al ingepikt! En dus kreeg de nieuwe straat aan de overkant aan andere naam, de Westersingel.

Drie geheugensteuntjes: 1. De Westersingel ligt aan de wéstkant van de singel. 2. Waar de tram rijdt, heet het Mauritsweg. En 3. Voor de lezers die nog weten waar de roemruchte Mauritsbar zat: aan de Mauritsweg dus!

Tekst gaat verder onder de foto.

De Breytenbachboom (Foto: Fred Marree)

Hoewel we, zoals zoveel mensen, de Mauritsweg en Westersingel dus weleens door elkaar halen, is dit wél één van onze favoriete plekken in het centrum van de stad. Zeker sinds de gemeente een aantal jaar geleden werk maakte van een duidelijkere profilering. Het is nu heel overzichtelijk. Je komt onze stad vanaf het station binnen via een heuse ‘rode loper’. 

Aan de ene kant zijn er talloze leuke kroegen, gezellige terrasjes en eettentjes. Aan de andere kant is het rustiger. Daar wonen mensen, en wandel je langs een beeldenroute aan de waterkant. In het midden waakt de mooiste boom van Rotterdam als een koning over de singel: de Breytenbachboom, een eerbetoon aan de ‘vrije gedachte’ van de Zuid-Afrikaanse dichter Breyten Breytenbach. 

Aan de rode loper vind je roemruchte straten als de West-Kruiskade, Oude en Nieuwe Binnenweg en Witte de Withstraat, en hij voert naar musea, ziekenhuis en Het Park bij de Euromast.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden