Foto: Jan de Groen

Blinden en slechtzienden met A.I. op pad in de Bibliotheek

Rotterdam - Gisteren was het World Sight Day: de dag waarop wereldwijd aandacht wordt besteed aan vermijdbare blind- en slechtziendheid. Theo Kemperman, directeur van de Bibliotheek Rotterdam, nam daarom een ‘OrCam MyEye’ in ontvangst: een appraatje dat teksten kan voorlezen. Blinden en slechtzienden kunnen hiermee de bibliotheek gaan ontdekken. 

De OrCam MyEye is ontworpen voor blinden, slechtzienden en mensen met dyslexie of leesproblemen. Het is een draadloze, lichtgewichte ‘wearable’ ter grootte van een vinger die je met een magneetje op een brilmontuur klikt. Met behulp van Artificial Intelligence (A.I.) kan het apparaatje een gedrukte of digitale tekst voorlezen. Daarnaast kan de OrCam MyEye gezichten, consumentenproducten, kleuren en bankbiljetten herkennen. 

Theo Kemperman: “Wat een makkelijk en veelzijdig alleslezertje - goed om ook een OrCam MyEye in ons assortiment voor slechtzienden te hebben.”

Rotterdam is niet de enige stad waar OrCam tijdens haar Toegankelijksproject mee samenwerkt. De eerste locatie die een OrCam MyEye ontving, was het Communicatiemuseum in Berlijn. De volgende stap is om ook musea en supermarkten bij dit project te gaan betrekken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden