Wethouder Richard Moti
Wethouder Richard Moti (Foto: Casper Rila)

Extra vouchers voor scholing betaald van Eneco-verkoop

Rotterdam - Het Rotterdams Scholingsfonds dat begin deze maand met 300 vouchers van start ging, krijgt een vervolg in 2021. Het gemeentebestuur wil 14 miljoen euro in dit fonds storten en verwacht dat het Rijk, het UWV en de sociale partners ook dat bedrag bijdragen.

Op deze manier kunnen nog eens minstens 10.000 Rotterdammers die op zoek zijn naar werk een scholingsvoucher aanvragen. En daarmee een scholing betalen die hen opleidt voor werk in een kansrijke sector. De 14 miljoen euro van de gemeente komt van de opbrengst van de verkoop van de Eneco-aandelen in november 2019.

De eerste 300 scholingsvouchers zijn bestemd voor jongeren die dit jaar hun mbo-diploma hebben behaald voor een beroep waar door corona weinig werk is, voor werkzoekenden van wie de WW binnenkort afloopt, en voor mensen met een bijstandsuitkering. Ook Rotterdammers die door de veranderende arbeidsmarkt op zoek zijn naar ander werk komen in aanmerking komen voor een scholingsvoucher.

Wethouder Richard Moti: “Het is voor veel mensen onzeker of ze hun baan kunnen behouden en veel mensen zijn helaas al werkloos geworden door corona. We zien tegelijkertijd dat er in sectoren als de zorg, techniek of het onderwijs nog altijd veel vraag is naar medewerkers. Met het Rotterdam Scholingsfonds willen we iets doen aan deze mismatch en Rotterdammers de kans bieden om zich te laten omscholen naar een kansrijk beroep. Hoe meer mensen zich om-, her- of bijscholen naar werk in een kansrijke sector, hoe minder mensen een uitkering nodig hebben. Door in onze bewoners te investeren, krijgen we meer goed opgeleide medewerkers in onze stad. Daarmee komt er hopelijk meer evenwicht op de arbeidsmarkt en beperken we de economische gevolgen van corona.”

De scholingsvoucher heeft een maximum van 2.500 euro en geldt voor een opleiding tot en met mbo 4-niveau. In de eerste drie weken hebben 156 werkzoekenden te kennen gegeven gebruik te willen maken van een scholingsvoucher. Zij krijgen allemaal een adviesgesprek met een scholingsadviseur. Met de juiste omscholing vergroten zij kun kansen op werk in bijvoorbeeld de bouw, zorg, ICT, logistiek of techniek.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden