<p>Beeld uit de documentaire &#39;Learning to Skateboard in A Warzone&#39; van skateles voor meisjes in Kabul. (Foto: Sport Film Festival Rotterdam)</p>

Beeld uit de documentaire 'Learning to Skateboard in A Warzone' van skateles voor meisjes in Kabul. (Foto: Sport Film Festival Rotterdam)

(Foto: )

Sport Film Festival Rotterdam pakt alsnog uit met topfilms en awards

Rotterdam - Goed nieuws: tóch een Sport Film Festival Rotterdam dit jaar. Achttien van de films die voor april op het programma stonden worden dinsdag 27 en woensdag 28 oktober vertoond in LantarenVenster. Er worden diverse awards uitgereikt en publiek kan vragen stellen aan de filmmakers.

“Door de coronacrisis moesten we achttien dagen vóór het festival annuleren”, blikt festivaldirecteur Conrad Alleblas terug. “Met de nieuwe organisatie hadden we een recordaantal films klaar staan met een paar internationale klappers en een nóg uitgebreider randprogramma. Toen een tijdje geleden de bioscopen weer open gingen zijn we in gesprek gegaan met LantarenVenster: kunnen we niet in het najaar, in een kleinere opzet, tóch een sportfilmfestival organiseren?”

Inmiddels staan voor eind oktober zes vertoningen gepland (om 18.00 uur, 20.00 uur en 22.00 uur) van elk twee uur, waarvan één met een lange film, twee met een hoofd- en een korte film, en drie met meerdere korte filmproducties.

Tijdens het verkorte festival wordt ook de oorspronkelijke selectie van 45 films gepresenteerd en wordt bekendgemaakt aan wie de internationale jury de awards heeft toegekend voor de beste lange film, beste World Cinema, beste korte film, beste regisseur, en beste cinematografie (cameraman). Verder zijn er de Sport & Maatschappij Award, de juryprijs voor een buitengewone prestatie, en de Rotterdam Sport Film Award.

Voor laatstgenoemde award zijn de genomineerden: ‘Ghetto Dino’ van Jack Westerlaken, ‘Loslaten’ van Marloes van der Haagen, en ‘Surfweer’ van Thomas Roos. De openingsfilm van het Sportfilmfestival Rotterdam 2020 is ‘Amore Infinito’ van de Rotterdamse filmmaker Boudewijn van Eijck, over de Giro d’Italia. Verder zijn er vier internationale topproducties, waaronder ‘Learning to Skateboard in a Warzone (if you’re a girl)’ van Carol Dysinger, bekroond met de Oscar voor de beste korte documentaire.

Een nieuw onderdeel van het randprogramma is de SFFR 60 seconds award. Jongeren van Rotterdamse sportplusverenigingen hebben zelf, bijvoorbeeld met hun smartphone, een sportfilmpje gemaakt van maximaal een minuut. Deze worden in de aanloop naar het festival online vertoond op de Facebook-pagina. Publiek kan ‘liken’ en de keus van de jury telt ook voor de helft mee.

Alle vertoningen van het Sport Film Festival Rotterdam zijn in de grote zaal van LantarenVenster, waar plaats is voor 79 kijkers (de normale capaciteit is 248 plaatsen). Kijk voor kaartverkoop en meer informatie op www.lanterenvenster.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden