Raymond Landegent en zijn gratis opgehaalde rugzak
Raymond Landegent en zijn gratis opgehaalde rugzak

Het succes van de facebookpagina Gratis Ophalen: ‘Weggooien slaat vaak nergens op’

Rotterdam - Raymond Landegent en Suzanne Hoenderboom geven online allerlei spullen een tweede leven. Hun facebookpagina Gratis Ophalen in Rotterdam (en omgeving) telt inmiddels ruim 24.500 leden en brengt Rotterdammers dichter bij elkaar.

door Cathelijne Beijn

“Ik ben altijd met duurzaamheid bezig”, vertelt Raymond aan de keukentafel in zijn Crooswijkse kluswoning. “Met mijn bureau Groenemorgen bedenk ik allerlei projecten rond het thema. Zoals mijn facebookpagina’s 1000 Geveltuinen, Plantenasiel en Gratis Ophalen in Rotterdam. Want de stad kan altijd groener en duurzamer. Dat is mijn streven.”

Een duidelijk statement waar Raymond het behoorlijk druk mee heeft. “Ik ben met Gratis Ophalen begonnen omdat ik er heel slecht tegen kan dat mensen goede spullen klakkeloos weggooien. Dat is super zonde. Iedereen heeft wel iets waar ie van af wil, maar waarom moet je er altijd geld voor vragen als je er een ander blij mee kunt maken?”

Het grote verschil met Marktplaats is dat bij Gratis Ophalen mensen uitsluitend voor niets hun spullen aanbieden. “Marktplaats wordt inmiddels opgeslokt door handelaren, daar is geen bal meer aan. Voor community building werkt Facebook veel beter en sneller. Op een toegankelijke manier ontstaan er ook allerlei connecties in de stad.”

Van rookmelders tot oorwarmers, van koelkasten tot pakken spaghetti: de meest uiteenlopende spullen worden aangeboden. “Ik ben ervan overtuigd dat er voor alles wel iemand te vinden is. Je kunt het zo gek niet bedenken. Zo stond hier laatst bij de vuilcontainer een enorme geprinte foto, helemaal nieuw in het plastic. Het was een religieus gezicht met allemaal ogen erop, best spooky. Ik heb het mee naar huis gesleept en op de site gezet. Binnen een paar uur kwam iemand ‘m ophalen.”

Kan echt alles worden aangeboden? “We krijgen zo’n veertig aanbiedingen per dag, maar daar moet wel een filter op. Voordat het op de site komt check ik eerst op kwaliteit. Als spullen heel vies zijn of kapot, komen ze er niet doorheen.” Veel aanbiedingen zijn ronduit hartverwarmend, zoals een mooie fiets bedoeld voor iemand die het niet zo breed heeft, of zakken babykleertjes voor jonge moeders. “Mensen geven ook waardevolle spullen gratis weg. Zo was er laatst een man die zijn iPhone en laptop aanbood. Helemaal voor niets.”

Raymond krijgt vaak complimenten over zijn laagdrempelige weggeefsysteem. “Onze pagina is bedoeld voor iedereen in de stad, dus niet alleen voor mensen met een kleine beurs. Er worden zo heel wat spullen van de afvalcontainer gered, en iedereen helpt elkaar. Ik zou het tof vinden als de gemeente ook mee doet. Dat ze Rotterdammers die grofvuil aanbieden onze pagina aanraden als alternatief. Want dat goede spullen gewoon worden vernietigd, dat slaat natuurlijk helemaal nergens op.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden