Foto: Floren van Olden
Foto: Floren van Olden

Rotterdammer van de Week; Dave van der Wal

Rotterdam - Dave van der Wal is een allround entertainer. Voor de radio, tv, op het podium als presentator of als vlogger. Vanaf 2004 is hij freelancer. De ad remme Rotterdammer is brutaal, maar in alles oprecht. "Ik heb haar op mijn tanden." Zijn levensmotto is: 'Als jet niet meer trekt, moet je duwen.' Dave van der Wal is deze week onze Rotterdammer van de Week.

Door Gerrit van Loon/Foto: Floren van Olden

Waar stond je wiegje?

"Geboren op Zuid in het Sint Clara Ziekenhuis. Daarna woonachtig in Spijkenisse vanwege het werk van mijn ouders. Mijn vader werkte in de haven en mijn moeder als plateelschilderes bij de Koninklijke Porceleyne Flesch in Delft, een aardewerkfabriek waar het wereldberoemde Delfts blauw vervaardigd wordt."

Waar woon je nu in Rotterdam?

"Bij het Oostplein, in een koopwoning met voldoende ruimte. Vanaf daar ben ik snel de stad in en er snel uit. Het is ook mijn oase van rust in alle gekkigheid."

Ben je een echte Rotterdammer?

"Ik heb haar op mijn tanden, laat het kaas niet van mijn brood eten, sta mijn mannetje en als ik worstel kom ik vast een keer boven. Sterker door strijd dus!"


Waarom trots op Rotterdam?

"Omdat hier alles kan. Als je een idee of plan hebt, dan kan je dat heel snel bereiken hier. Is het een succes, dan roepen ze allemaal: zie je wel dat kan alleen in Rotterdam. Mislukt het? Dan zijn er vast wel een aantal mensen geneigd om te zeggen: jammer joh."

Voel je weleens schaamte voor onze stad?

"Ja, als een Nederlandse acteur of actrice ons accent na doet op tv. Zo praten we hier helemaal niet. Ook als een van oorsprong Utrechts columniste woonachtig in Rotterdam over het Engels gaat lopen zeiken, dat weer door een dame uit Den Haag is ingesproken voor de RET. En dat dan de RET heel snel een 'echte' Engelsman de boodschappen laat inspreken, omdat het uitgesproken woord tram teveel als 'twem' zou klinken. Voor dat soort gezeik in deze stad schaam ik mij."


Wat zijn jouw stadse pareltjes?

"Langs de Maas, op welke plek dan ook. Met je rug naar de stad. Te vaak staan we met onze rug naar het water. Cruiseschepen mogen niet toeteren van de omringende bewoners, geen regatta op het water, de vliegtuigjes van RedBull komen niet meer terug, Fastferrys moeten langzaam varen door de golfslag en er komt geen zwembad terug in de rivier. De Maas moeten we juist meer integreren. Die kade blijft op deze manier gewoon een straat met aan één kant het water. Nergens leuke koffietentjes te vinden."


Noem eens plekken waar je graag komt?

"De Meent, Pannenkoekstraat, Markthal, Binnerotte en Oostplein."

Waar ben je momenteel allemaal mee bezig?

"Mijn eigen variétéshow Daveonstage. Iedere laatste zondag van de maand in Hal4 (De Esch). Met gasten als Mylene D'Anjou, Richard Groenendijk, Glenda Peters, Carolina de Holanda. Met koren, zangers, dansers en heel veel circusacts uit binnen- en buitenland."

Dave in een paar kernwoorden?

"Adrem. Eerlijk. Brutaal. Een lachebek, maar in altijd alles oprecht."

Wat staat er nog op je to do lijstje?

"Het succes en plezier in mijn leven zo lang mogelijk vol blijven houden."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden