Eye Can (t) See Art bevat  onder andere een tactiel tekenpad waarmee je voelbare tekeningen maakt.
Eye Can (t) See Art bevat onder andere een tactiel tekenpad waarmee je voelbare tekeningen maakt. (Foto: Josephine de Vries)

Chabot Museum wil toegankelijker worden voor blinden en slechtzienden en heeft jouw stem daarvoor nodig

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden via dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan daar zelf een bericht met foto plaatsen!

Het Chabot Museum Rotterdam is genomineerd voor de RAAK Stimuleringsprijs en heeft uw stem hard nodig! Het is namelijk een publieksprijs die € 30.000,- kan opleveren en ze willen héél graag winnen om het museum toegankelijker te maken voor mensen met een visuele beperking.

Samen ontdekken

In een museum wil je natuurlijk graag zelf bepalen waar je naar kijkt of wat je interessant vindt. Logisch toch? Als je blind of slechtziend bent is dat niet zo vanzelfsprekend. Je bent dan aangewezen op de werken die voor jou zijn uitgekozen, tenminste, áls er al iets geregeld is voor mensen met een visuele beperking. Je bent afhankelijk van speciale tours, specifieke installaties of multi-zintuiglijke tools voor specifieke kunstwerken. Maar net als iedere museumbezoeker wil je zelf kunnen kiezen waar en wanneer je naar het museum gaat en welk kunstwerk je wil ontdekken. Liefst samen met iemand anders. Want samen is tenslotte alles leuker, en kunst al helemaal.

Precies daarom ontwierp Josephine de Vries voor haar afstudeerproject aan de TU Delft Museum Rotterdam is samen met een afstudeerder van de TU Delft de toolkit ‘Eye Can(t) See Art’. De toolkit bevat onder andere instructiekaarten voor visueel beperkte museumbezoekers om samen kunstwerken te verkennen met ziende bezoekers. De ‘Eye Can(t) See Art’ toolkit kan je overal mee naartoe nemen en in alle tentoonstellingen gebruiken. De speelse interactieve tools zijn voor iedereen met een visuele beperking, voor jong en oud, en kunnen gebruikt worden voor ieder willekeurig kunstwerk. 

Josephine de Vries over haar ontwerp: “Mijn ontwerp biedt de mogelijkheid om op een leuke, leerzame manier nieuwe ontdekkingen te doen, zowel voor visueel beperkte als ziende bezoekers. Het samenbrengen van de twee verschillende belevingswerelden vind ik zo tof aan dit project! De villa van het Chabot Museum biedt ruimte voor persoonlijke aandacht. Dit maakt het museum bijzonder geschikt om met de doelgroep in rust te experimenteren en de toolkit te verbeteren en te verfijnen. Daar gaan we direct mee aan de slag als we deze prijs winnen.”

Het Chabot Museum zal allereerst dit project binnen het museum verder ontwikkelen. Het doel is om deze tool ook beschikbaar te maken voor andere musea en tentoonstellingen. De toolkit: ‘Eye Can(t) See Art’, biedt dus de mogelijkheid om in de toekomst meer kunst toegankelijk te maken, omdat het flexibel toepasbaar is voor ieder willekeurig kunstwerk en op iedere plek.

RAAK Stimuleringsprijs

In Nederland zijn meer dan 250.000 mensen slechtziend of blind. Zij kunnen niet zoals anderen kijken naar kunstwerken, objecten of andere informatie in een museum. Met de RAAK Stimuleringsprijs, die dit jaar voor de vijfde keer wordt uitgereikt, worden musea gestimuleerd om hun collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking.

Het Chabot Museum, Museum De Lakenhal en Museum Martena zijn door de vakjury genomineerd voor de RAAK Stimuleringsprijs 2020. Het museum dat de meeste stemmen ontvangt van het publiek, gaat naar huis met de hoofdprijs van €30.000,- om (een deel van) de collectie toegankelijk(er) te maken voor mensen met een visuele beperking. Stemmen kan tot en met 7 oktober op www.raakstimuleringsprijs.nl . Op 8 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt.

Persoonlijke kunstbeleving
Het Chabot Museum Rotterdam huist in een van de mooiste villa’s van de stad; een parel van het Nieuwe Bouwen uit 1938. Hier sta je oog in oog met de monumentale werken van Henk Chabot (1894-1949), zijn tijdgenoten en hedendaagse geestverwanten. Het museum voor internationaal expressionisme biedt in de lichte open ruimtes een persoonlijke kunstbeleving op wereldniveau.

Meer informatie of gewoon direct stemmen?
https://raakstimuleringsprijs.nl/
https://www.chabotmuseum.nl/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden